Frescon ensimmäinen B-koeyritys. Ei varsinaisesti tuottanut hedelmää eli ei mennyt läpi. Vaan tulipahan nähtyä tottis ja ketteryys ainakin yhden tuomarin näkemyksen osalta.

Kokeessa yhdeksän koiraa joista kolme A-kokeessa ja kuusi B. Yhdellä A-kokeen koiralla juoksu eli teki kaiken viimeisenä. Aloitettiin tottiksella joka tekemättä vain Frescolla, Merrillä ja juoksuisella koiralla, pojat siis parina.

Fresco ensin makuuseen. Erinomainen, ei ongelmia. Sitten muut suoritukset arvotussa järjestyksessä jotka sivumennen sanoen arvottiin joka koiralle erikseen. Ensin taisi olla liikkeestä seisominen. OK, luoksetulo hieman hidas minun makuuni, tuomarille kuitenkin E. Liikkeestä istuminen samoin E, ei ongelmia. Käyttöesine nouto omalla nahkakengällä, E. Lähti vauhdilla ja liukui märällä nurmikolla muutaman metrin tossu tassuissa kunnes sai sen suuhun. Määrätietoinen palautus laukalla, hieno juttu ! Otin esineen vähän turhan nopeasti ja koira varasti sivulle. Noita treenattava. 

Seuraavaksi vapaana seuraaminen. Koiralle ajatusvirhe, jäi seisomaan jäävien liikkeiden jättöpaikalle. Lähti kuitenkin nätisti mukaan ekalla käskyllä. Pitkän suoran jälkeen ohjaaja tasasi tilanteen ja kämmäsi kääntyen väärään suuntaan eli suoraan henkilöryhmään. Parin metrin päästä lamppu välähti, täyskäännös ja oikeaan suuntaan. Henkilöryhmässä koira (seisoi ja näytti olevan suht vapaalla mutta erittäin rauhallisesti). Seuraaminen EH, ei ongelmia. Arvosanan lasku lie tuosta seisahtamisesta. Ampuivat seuraamisen aikana plus käynnistivät moottorisahan kentän laidalla.

Liikkeestä maahan E. Muuten hieno paitsi että luoksetulo olisi taas voinut olla nopeampi. Ryömiminen maahan laitetulta tolpalta toiselle kohtalaisen hieno Frescoksi. Vähän nousi mutta ryömi suoraan mitä ei ole treeneissä tehnyt. Useampi käsky ja pieni käsimerkki ja kumartuminen koiran suuntaan, rintamalinja menosuuntaan. H. Eteenmeno E, hieno. Koira tiesi alkumaneereista mistä on kyse ja lähti vauhdilla. Jopa ekasta käskystä maahan. Maahanmenoa ei ole juurikaan treenattu. Erillään otettunakin tosi vähän, silloin on yleensä jäänyt seisomaan ekalla käskyllä. Tottiksen kokonaisarvosana E.

Koira oli korkeassa vietissä läpi tottiksen joka aiheutti vingahtelua liikkeiden välillä ja alussa. Tuohon puututtava, on ollut näkyvissä kotonakin.

Noudon kanssahan on tahkottu ihan urakalla, se on ollut Frescolle tosi vaikea liike. Tahtoo leikkiä noutoesineellä, pureskelee ja palauttaa hitaasti. Näköjään nyt saatu kuntoon ainakin hetkellisesti ilmeisesti viimeisimmillä treeneillä eli reipas palkkaus vanhalla kunnon juuttipatukalla heti kun koira tuo esineen. Alussa palkka näytille ja ääntä peliin heti kun oli ottamassa esinettä. Eli ihan niinkuin Christa alunperin neuvoi, palkka tosin minulta eikä heittämällä. Silloin ei toiminut, kun heitin palkan niin koira kyllä juoksi nopeasti ja pureksimatta palkalle mutta ei vaihtanut kapulaa leluun vaan jäi lelun viereen pureksimaan kapulaa. Jännä nähdä toimiiko perinteisellä kapulalla, pitää kokeilla lähipäivinä. Alussa palattava kunnolla takaisinpäin eli ääni ja näkyvä leluapu peliin heti kun koira on kapulalla. Muista luovutuksen treenaus, alussa erikseen.

Tottiksen jälkeen telineet. Liikkuva tynnyrisilta, keinu, tikapuut, putki ja epämiellyttävä materiaali rutiinisti, E. Pituus EH, hyppäsi keskelle ja pois. Pituudessa jotain muovinauhaa ristiin rastiin telineessä. Sama juttu kuin viime vuonna, koira ei ollut ihan skarpeimmillaan koko suorituksen aikana. 

Ja pöydät. Ensin lähetys merkille, sininen lasten sanko. Meni yllättäen sinne hyvin vaikka merkkiä on treenattu tosi vähän, sankolla ei ollenkaan vaan lähinnä Ojangon tolpalla. Merkin jälkeen alkoivat vaikeudet. Järjestys taakse, vasemmalle, oikealle. Koira meni ensin oikealla. Sitten sadan lähetyksen jälkeen taakse. Vasemmalle ei niin millään, otin luokse ja siirryin lähemmäs pöytää jolloin kävi mm. keinulla ja tikapuilla. Vihdoin kuitenkin meni. Sitten taas oikealle, ei toiminut. Kävi pissalla, kakalla ja kaikkialla muualla paitsi pöydällä. Oli jo selvästi paineistunut. Vihdoin pöydälle josta kantaminen hieman sovelletuin säännöin. Puskasta ilmestyi huppupäinen mies (satoi, huppu sitenkin ymmärrettävä) joka kaappasi koissun syliin ja kantoi kymmenen metriä, laski alas ja luoksetulokutsu. Ohjaaja ei siis kantanut ollenkaan. Fresco yllättyi ja innostui sen verran että rimpusi alussa vähän ja päätyi olkapäälle. Siellä keikkui ja heilutteli häntää loppumatkan. Hyvä vauhdikas luoksetulo. Pöydiltä P ja kantaminen EH. Ketteryyden loppuarvosana T.

Pöydät treenattava ihan uusiksi. Aloitus merkiltä yhdellä pöydällä yksi per treeni. Ensin käsimerkki, sitten vasta koiralle sanallinen käsky ja lupa lähteä.

Radalla suoritusvuoro 7. Tuostapa ei ole kummoista kerrottavaa. Lähetin vasemmasta alakulmasta. Koira kävi tornin ekalla tasolla muttei yksikseen jatkanut ylemmäs, mistäpä olisi edes tiennyt että siellä jotain on kun ei tuollaisissa ole ikinä käyty. Tornissa ylhäällä siis maalimies. Kova tuuli, hajut kulkeutuivat varmaan ihan muualle eli tuosta ei koiralle miinusta. Oma psyyke ei vaan riitä torniin menoon vapaan koiran kanssa jos ei ole ihan pakko.

Jatkettiin matkaa, koira irtosi aika pitkälle mökille. Ei tullut kutsulla eli siellä maalimies. Kierteli katolla (taas sydän kurkussa, kutsuin alas kun näin koiran käytöksestä ettei maalimies ole siellä). Lähetys mökille suksiboksin ohi, ei siis boksissakaan. Sisällä alkoi ilmaisemaan oikeaa etunurkkaa ja siinä olevaa selvää kaappipiiloa. Hyväksyin ilmaisun jolloin koe päättyi valeilmaisuun, maalimies kun olikin orsilla katonrajassa vasemmassa takanurkassa. Näin jälkikäteen mietittynä ilmaisu ei ollut kovin varma ja tod näk F olisi tunkenut kaappiin jos maalimies olisi siellä ollut. Mutta ei sitä vihreänä vaan osaa kyseenalaistaa tarpeeksi kun koira kuitenkin ilmaisee ja mökki on pimeä eikä sitä tunne eikä tiedä ulottuvuuksia. Hajut ilmeisesti kulkeutuivat noin, minkäs teet. Yritellään uusiksi ensi vuonna. Sinänsä harmi että homma loppui vähän ennen kuin alkoikaan.

Treenattava ei piilon näköisiä piiloja. Esim pressulla peitettyjä maalimiehiä varsinaisen piilon lähellä. Nyt hakee selvästi piilon näköistä piiloa, ilman sitä on vaikeampaa. Myös koiranlukua treenattava, jatkossa kaikki treenit niin etten tiedä missä maalimiehet ovat. Tuosta on luisteltu tänä vuonna kun olen ollut paljon radalla ainoana kouluttajana.

Lauralla ja Merrillä sen sijaan A-koe hienosti läpi. Eikä me mitään muuta odotettukaan, kyllä ne hommansa osaavat. :)