Remmilenkillä. Yllättävänkin rauhallista meidän lenkiksi, meno kiihtyi lähinnä kun lähestyttiin kohtia joissa pihoilla räyhääviä koiria.

Pennin kanssa tein päätöksen että nyt loppuivat isommat projektit remmiulkoilun muuttamiseksi. Kulkee miten kulkee, keskityn vain omien hermojen kasassa pitämiseen enkä stressaa koirasta. Toistaiseksi ainakin noin, katsotaan kauanko tuo päätös pitää.

Neljä ja puoli vuotta hommaa on yritetty muuttaa jos jollakin konstilla. Ollaan seisoskeltu ja istuskeltu ja odotettu rauhoittumista tuntikaupalla. Ollaan komennetty kovaa ja sanottu nätisti, otettu kontaktia ja annettu vapautta. Kaikenmaailman remelit, pannat ja valjaat on käyty läpi.

Lenkkiongelmat alkoivat vaikuttaa liian paljon myös yleiseen suhteeseen koiran kanssa. Uusi rennompi linja on auttanut tuohon paljon. Tietyt hommat on ilmeisesti vain hyväksyttävä, koira ei ole kone eikä sitä ja sen käytöstä ei voi muuttaa loputtomiin. Tai varmaan voi mutta itsellä eivät siihen taidot riitä. Nyt muutetaan sitä minkä luulisi olevan mahdollista eli omaa suhtautumista asiaan.

Ihan alkuajoista on sentään tultu pitkä matka. Silloinhan lähdettiin siitä että noin ensimmäisen vuoden meille tultuaan Penni huusi suoraa huutoa koko lenkin ja ravasi vieressä edestakaisin, edestakaisin sen minkä remmi antoi myöden. Päissä aina raju nykäys kun naru loppui. Meille muuttaessaan Penni oli 16 kk vanha. Taustasta en tiedä sen enempää, maalla tuo asui. Oliko sitten remmissä sattunut jotain pahaa vai eikö ollut siinä juurikaan ennen ollut ? Mistään ongelmista tuon suhteen entinen omistaja ei kertonut.

Ongelma siis liittyy nimenomaan remmilenkkeilyyn, vapaana koira on normaali. Remmissä se kiihtyy heti eikä rauhoitu niin millään kun eteenpäin liikutaan. Kiihtyminen ilmenee huutona, repimisenä eteenpäin ja selvänä stressinä.

Nykyisin kuljetaan omassa maalaisympäristössä enimmäkseen hiljaa, toisten koirien näkeminen tosin  ääntä. Satunnaisia piippauksia voi tulla muutenkin mutta alkuaikojen huutoa juurikaan ei. Edestakaisin tempomista tulee kun koira nousee jonkun ulkopuolisen hajun / koiran takia, muuten kuljetaan enimmäkseen suoraan eteenpäin. Vetoa ilmenee vielä mutta ei kieli maassa ja koira matalana. Julkisilla paikoilla meno on vähän villimpää.

Juu, lukijoilta varmaan löytyy monta konstia millä kiihtymisen saisi loppumaan hetkessä. Meillä ihan oikeasti on kokeiltu useita ja yhdestäkään ei ole ollut lopullista apua. Nyt mennään näin kun koirakin tuntuu tilanteeseen suhteellisen tyytyväiseltä.