Alkuviikko ollaan vain lenkkeilty ja tehty pientä tokotreeniä. Maanantain hakutreenit jouduttiin jättämään väliin kun Fresco lihaksineen oli vielä vähän jäykän oloinen. Maanantain jälkeen on ollut ihan oma itsensä.

Torstaina illalla agitreenit, normaalia koheltamista. Ihan hyviäkin pätkiä, ei siinä mitään. Oma ohjaus ja kämmit taas korostuivat, aina en vieläkään tiedä miten tietynlainen vienti tuon suoritukseen vaikuttaa.

Mutta pitkäperjantaiaamuna siis Frescon kanssa Loviisaan MH-testiin. Testi oli Saksanpaimenkoiraliiton järjestämä mutta siellä oli kolmen päivän aikana mukana myös useita australianpaimenkoiria. Tarkemmin mukana olleiden tuloksia aussiepalstalla.

Käytän testin kulun kuvauksen pohjana Lauran erinomaista palstalle kirjoittamaa tekstiä. Tähdellä merkityt omia huomioita.

MH on luonnekuvaus, joka suositellaan tehtäväksi koirille, jotka ovat noin 18 kk ikäisiä. Siis nuorempia koiria, kuin suomalaisessa luonnestestissä. Testissä arvioidaan muun muassa koiran leikkimistä, laukaus ja äänialttiutta, reagointia yllättävään uhkaan, saalistusviettiä ja koiran kykyä rauhoittua. Jokaisesta osa-alueesta koira saa pisteitä, jotka viittaavat koiran reaktion voimakkuuteen. Se, kuinka toivottava kyseinen reaktio on, on täysin omistajan arvoitavissa. Pisteet eivät siis kuvaa kuinka hyvä reaktio on, vain voimakkuutta. Yksi suuri ero suomalaiseen testiin on se, että koira ei saa yhteispisteitä tai vaikkapa pisteitä taistelutahdosta, vain ýksittäiset reaktiot kuvataan pistein.

Sitten testin kulkuun.

Ensimmäiseksi koira kulkee ihmisryhmän läpi, joka koostuu kaikista niistä ihmisistä jotka lähtevät mukaan testiä seuraamaan. Koira kulkee pitkässä hihnassa ja saa halutessaan tervehtiä ihmisiä.

Tämän jälkeen alkaa vasinainen testi. Ensimmäinen osio on kontakti. Omistaja kävelee koiran kanssa kohti vierasta ihmistä "apuohjajaa" joka toimii neuvonantajana testin ajan, vähän kuin tokon liikkeenohjaaja. Ensin omistaja tervehtii apuohjaajaa. Tämän jälkeen apuohjaaja lainaa koiraa eli lähtee käveleään muutaman kymmenen metrin päähän koiran kanssa omistajan jäädessä paikalleen seisomaan. Tämän jälkeen koira palautetaan ohjaajalle ja apuohjaaja tutkii koiraa.

1a Tervehtiminen eli miten koira suhtautuu alussa apuohjaajaan
Fresco: 4 - ottaa itse kontaktia, tai vastaa siihen
1b Yhteistyö eli miten koira lähtee apuohjaajan mukaan
Fresco: 4 - lähtee mukaan halukkaasti. Kiinnostuu testinjohtajasta.
1c Käsittely eli miten koira reagoi tutkimiseen
Fresco: 3 - hyväksyy käsittelyn


Seuraava osio on leikkiminen. Leikkivälineenä kankainen rätti. Ensin apuohjaaja antaa lelun omistajalle, joka innostaa koiraa leikkimään. Lelua ei anneta koiralle vaan omistaja heittää lelun apuohjaajalle. Lelua heitetään edestakaisin pari kertaa, tämän jälkeen apuohjaaja heittää lelun maahan. Sama tehdään kahdesti. Tämän jälkeen apuohjaaja alkaa leikkiä koiran kanssa vetoleikkiä.

2a Leikkihalukkuus eli kuinka innokkaasti koira lähtee mukaan leikkiin
Fresco: 4 - aloittaa leikin nopeasti, leikkii aktiivisesti
2b Ote eli miten koira tarttuu leluun
Fresco: 4 - tarttuu leluun heti koko suulla
2c Vetoleikki eli miten tarttuu leluun ja kuinka kovasti vetää eli taistelee lelusta
Fresco: 5 - tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan, tempoo, ravistaa - myös passiivisen osan ajan - kunnes tj päästää otteensa


Kolmas osio on saalisvietti kuvaava osio. Saaliina toimii noin 30 cm kokoinen, pörröinen kankaanpala, joka on sidottu pitkään vaijeriin. Vaijeri on vedetty "rullien" avulla maata pitkin siten että saalis kulkee koira silmien edessä siksakkia polkua pitkin. Koiraa pidetään kiinni kaulapannasta ja saalis lähtee liikkeelle. Kun saalis on koirasta noin 50 m päässä, päästetään koira irti. Sama tehdään kahdesti parin minuutin tauolla.

3a Peräänlähteminen eli kuinka koira lähtee juoksemaan saaliin perään
Fresco: 1. kerralla 2 - lähtee takaa-ajoon, mutta keskeyttää
2. kerralla 1 - ei lähde takaa-ajoon
3b Ote eli kuinka koira tarttuu saaliiseen kun saa sen kiinni
Fresco: 1. kerralla 1 - ei reagoi saaliiseen
2. kerralla 2 - ei reagoi saaliiseen

* Tässä osiossa Fresco selvästi odotti koko ajan lupaa lähteä, tykkäsi ilmeisesti että tuo on hallittavuuden häiriötreeni. Eihän siinä auttanut kuin kehua poikaa kovasti osion jälkeen, tuollaiseen reaktioon olisin oikein tyytyväinen jos lenkillä jänis juoksee nenän edestä. ;)


Neljäs osio on rauhoittuminen. Omistaja kytkee koiran ja seisoo paikoillaan kolmen minuutin ajan.

4 Aktiivisuus eli mikä on koiran vireystila omistajan seisoessa
Fresco: 2 - seuraa ympäristöä valppaana, mutta on rauhallinen. Koira voi maata, istua tai seisoa


Viides osio on etäleikki. Noin 50 m päässä metsssä on henkilö, joka on pukeutunut sadeviittaan ja liikkuu hyvin omituisesti (hiipii ja välillä levittää sadeviitan). Hiipimisen jälkeen henkilö riisuu sadeviitan ja heittelee lelua. Tämän jälkeen henkilö piiloutuu puun taakse. Koira pidetään paikoillaan kaulapannasta pitäen ja päästetään irti, kun henkilö on piiloutunut.
Myöhemmin henkilö kutsuu koiraa luokseen ja leikkii koiran kanssa. 10 sek leikin jälkeen henkilö muuttuu passiiviseksi 10 sek ajaksi. Nämä aktiivisuus/passiivisuusjaksot kertautuvat ainakin kahdesti.

5a Kiinnostuneisuus eli kuinka kiinnostunut koira on hahmosta
Fresco: 2 - Kontrolloi, esiintyy taukoja
5b Aggressiivisuus eli osoittaako koira aggressiivisuutta hahmoa kohtaan
Fresco: 1 - ei osoita uhkauselkeitä
5c Uteliaisuus eli missä vaiheessa koira menee henkilön luo
Fresco: 5 - saapuu avustajan luo suoraan ilman apua
5d Leikkihalukkuus eli miten leikkii henkilön kanssa
Fresco: 2 - ei leiki mutta osoittaa kiinnostusta
5e Yhteistyö eli kuinka paljon ottaa kontaktia henkilöön
Fresco: 1 - ei osoita kiinnostusta

* Hmm. Tässä päällimmäiseksi mieleen jäi se kuinka koiran (ja ohjaajankin) silmään omituisesti etäleikkijä koiraa luokse "houkutelleessaan" käyttäytyi. Lelu oli kahden käden otteessa vartalon edessä niin ettei koira nähnyt sitä. Ja tuijotus ja rintamalinja kroppa kumartuneena suoraan kohti koiraa. Myöskään innokkuutta tai kutsuvuutta ei äänessä kuulunut. Fresco kävi leikkijän luona piilossa mutta palasi sitten kentälle ihmettelemään mitä tuo kumma ihminen puuhailee. Tykkäsi kai että koiraa ei ilmeisesti ainakaan luokseen halua.


Kuudes osio oli yllättävä uhka. Omistaja kävelee polkua pitkin koira pitkässä hihnassa. Noin 2 m päässä koirasta vedetään ylös henkilöä muistuttava työhaalari. Kun haalari nousee ylös, omistajan tulee pysähtyä ja päästää hihna kädestään. Tarvittaessa omistaja siirtyy lähemmäs haalaria apuohjaajan ohjeiden mukaisesti kunnes koira ottaa kontaktia haalariin. Tämän jälkeen omistaja kulkee koira kytkettynä plkua pitkin edes-takaisin haalarin ohi kahdesti.

6a Pelko eli kuinka koira reagoi yllättävään uhkaan.
Fresco: 3 - tekee väistöliikkeen kääntämättä pois katsettaan
6b Aggressiivisuus eli reagoiko koira aggressiivisesti
Fresco: 1- ei osoita uhkaelkeitä
6c Uteliaisuus eli kuinka pian lähestyy uhkaa
Fresco: 2 – menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d Jäljellejäävä pelko eli osoittaako koira pelkoa kun kulkee uhan ohi
Fresco: 5 – Osoittaa suurin mitoin pelkoa tai jokaisen ohituskerran myötä kasvavaa pelkoa
6e Jäjellejäävä kiinnostus eli osoittaako koira kiinnostusta kun kulkee uhan ohi
Fresco: 1 – ei osoita kiinnostusta

* Fresco selvästi paineistui haalarista. Kun päästin remmistä irti, se kävi ihmisryhmän luona moikkaamassa porukan ja jäi sinne. Tuli luokse heti kun sain kutsua mutta niiaili vielä silloinkin, samoin parilla ekalla kerralla kun kuljettiin haalarin ohi.


Seitsemäs osio testaa koiran reaktiota yllättävään ääneen. Koiran kanssa kävellään taas polkua pitkin löysässä liinassa. Noin 2 m koiran takana tehdään kova ääni, metallikelkka metallisella epätasaisella alustalla. Kun ääni kuuluu, omistajan tulee taas pysähtyä, kääntyä äänilähteeseen päin ja päästää irti hihnasta. Tämän jälkeen omistaja etenee asteittain äänilähdettä kohti, kunnes koira menee tutkimaan sitä. Äänilähteen ohi kuljetaan koira hihnassa kahdesti edestakaisin.

7a Pelko eli kuinka koira reagoi ääneen
Fresco: 2 - kyyristyy ja pysähtyy
7b Uteliaisuus eli kuinka pian lähestyy äänilähdettä
Fresco: 2 – menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c Jäljellejäävä pelko eli osoittaako koira pelkoa kun kulkee äänilähteen ohi
Fresco: 2 – pieni niiaus tai tempovaihtelu jollakin ohituskerralla
7d Jäljellejäävä kiinnostuneisuus eli osoittaako koira kiinnostuneisuutta kun kulkee äänilähteen ohi
Fresco: 2 – pysähtyy, haistelee tai katselee äänilähdettä yhdellä ohituskerralla


Kahdeksas osio on haamuosio. Omistaja jää seisomaan koira pitkässä hihnassa puun eteen. Noin 50 m päästä lähtee liikkeelle kaksi valkoiseksi haamuksi pukeutunutta ihmistä. Ensin haamut tulevat esiin piiloistaan yhtä aikaa, tämän jälkeen haamut etenevät koiraa kohti vuorotellen. Haamut etenevät noin 10 metrin päähän koirasta. Tämän jälkeen haamut kääntyvät ympäri ja omistaja päästää koiran irti hihnasta. Omistaja etenee asteittain kohti ensimmäistä haamua, kunnes koira menee tutkimaan sitä. Lopuksi omistaja auttaa haamun riisumisessa. Omistaja riisuu myös toisen haamun.

8a Aggressiivisuus eli osoittaako koira aggressiivisuutta haamuja kohtaan
Fresco: 1 – ei osoita uhkaelkeitä
8b Kontrolli eli kuinka hyvin koira keskittyy molempiin hahmoihin
Fresco: 5 – kontrolloi ja/tai käsittelee molempia aaveita koko osion ajan
8c Pelko
Fresco: 3 – pysyttelee pääasiassa ohjaajan edessä tai sivulla. Vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d Uteliaisuus eli kuinka pian lähestyy haamua
Fresco: 1 – menee haamun luokse kun ohjaaja on ottanut haamulta hupun pois
8e Kontakti eli kuinka ottaa kontaktia haamuun
Fresco: 5 – intensiivistä kontaktinottoa avustajaan. Voi esim. hyppiä ja vinkua

* Fresco heilutteli häntää lähestyville aaveille. Ihan lähellä vähän jopa onnistui murahtamaankin. Kun lähestyin aaveita, se jäi alkulinjalle seisomaan ja meni myöhemmin maahan. Kuvitteliko lie saaneensa käskyn jäädä odottamaan ? Tuli taas luokse heti kun sai kutsua, hyppi aaveiden ja omistajan sylien välissä niinkuin tuppaa normaalistikin tehdä kun ihmisten kanssa lähekkäin seisotaan.


Yhdeksännessä osiossa leikitään kuten ennen testiä.

9a Leikkihalukkuus
Fresco: 4
9b Ote
Fresco: 3

* Otti hyvin kiinni heitettyyn leluun mutta ei kiinnostunut ihan kympillä kun heitin lelun tuota ennen testinjohtajalle.


Kymmenes ja viimeinen osio testaa koiran suhtautumista laukauksiin. Omistaja leikkii koiran kanssa vetoleikkiä kahden ensimmäisen laukauksen ajan. Sitten leikki loppuu ja omistaja seisoo koira hihnassa kahden seuraavan laukauksen ajan. Laukausten jälkeen omistaja jatkaa vetoleikkiä.

10 Ampuminen eli kuinka voimakkaasti koira reagoi laukauksiin
Fresco: 1 – ei osoita häiriintymistä. Kontrolloi nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön.

 

Tuomari tykkäsi että tässä oli koira joka ei oikein luota vieraisiin ihmisiin. Jaa-a, tuosta moni Frescon tunteva voi olla erimieltäkin. Mutta siinä osui oikeaan kun sanoi että tämän koiran kanssa voi mennä minne tahansa ilman että se aiheuttaa ongelmia.

About noin tuo meni, toivottavasti ei tullut isoja tulkintavirheitä. Itse en ole vielä testiä videolta nähnyt, jo nähneet voivat kommentoida jos jotain tulkkaavat erilailla.

Frescon ja Batmanin testin jälkeen pikaisesti kotiin ja syömään, sitten Purinalle ATDn agilitykisoihin töihin kl 14-21. Ja illalla väsytti.