Pieleen meni ja pahasti. Fresco meni täysin lukkoon radalla heti lähetyksessä ja tuomari keskeytti suorituksen kun oltiin pyllerretty pitkin rataa viitisen minsaa koiran tekemättä mitään järkevää.

Mutta alkuun. Aamulla Viilarintien kentälle jossa tottis ja ketteryys. Tuomarina Pekka Lintunen. Mentiin tiukasti sääntöjen mukaan eikä päitä turhia silitelty. Kokeessa mukana seitsemän koiraa joista yhdellä tottis ja ketteryys valmiina. Pelastuspuolellahan nuo täytyy tehdä hyväksytysti kerran kaudessa.

Oltiin Frescon kanssa ekassa parissa. Ensin paikallamakuuseen jossa ei ongelmia paitsi ohjaajalla joka jostain syystä parkkeerasi selkä koiraan päin eikä toisinpäin kuten tuolla pitäisi.

Pelastuskoirakokeissahan liikkeiden suoristusjärjestys eteenmenoa lukuunottamatta (aina viimeisenä) arvotaan. Samoin ampuminen saattaa tulla missä liikkeessä tahansa. 

Meillä ensin liikkeestä seisomaan ja luoksetulo. Koira hidasti vähän luoksetulon lopussa josta pieni miinus. Ja vingahti liikkeelle lähtiessä. Seuraavaksi tasamaanouto omalla käyttöesineellä. Vingahti liikkeen alussa, syöksyi kengälle vähemmän hallitun näköisesti, lähti tuomaan, tapporavisti ja toi luokse. Tuo ravistus oli tosi ruman näköistä josta miinusta, muuten ihan kiva. Ei hidas kuten meillä usein.

Sitten ryömiminen. Tuomari ei tykännyt, pomppi kuulema ylösalas. Ja niin tuo varmaan jossain määrin tekikin. Ryömittiin samaa linjaa kuin muut liikkeet ja lopetuskohta oli aika hämärä kun ei tuomarikaan sanonut mitään. Käännyin jossain vaiheessa katsomaan tuomaria jolloin koira ponkaisi ylös ja kiersi minut. Ampuminen ryömimisen aikana, ei ongelmaa.

Liikkeestä istumisen makasi. Vielä aika täpinöissään, ei ilmeisesti kuunnellut käskyä kunnolla. Tuosta oli juuri torstaina puhetta että Fresco ei ole aiemmin koskaan kokeessa tehnyt väärää asentoa joten aika selvähän se oli että tuo nyt tuli. Ei pitäisi avata suutaan. ;)

Seuraaminen hyvää paitsi että ohjaaja ei muistanut pysähtyä ennen henkilöryhmää josta noottia tuomarilta. Vieras koira henkilöryhmässä, ei ongelmaa.

Liikkeestä maahan ja luoksetulo hyvä.

Eteenmenossa annoin valmistelevaan osuuteen väärän käskyn. Nättiä seuraamista, ei edistänyt kuten normikäskyllä. Lähti onneksi kuitenkin nopeasti ja suoraan eteen. Reilu viisi metriä ennen kentän loppumista pyörsi ympäri ja käskin maahan vaikkei tuomari ollut antanut lupaa, ilmeisesti olisi pitänyt mennä ihan puskiin asti.

Tottiksesta pääsi läpi kolme koiraa. Seuraavaksi ketteryysosuuteen. Jossa tuli pieniä yllätyksiä kun ohjaaja on lukenut uudet (toista vuotta voimassa olevat ...) säännöt väärin useammaltakin kohdin. Viime vuoden kokeessa niitä myös tulkittiin aika erilailla mitä sääntökirja oikeasti sanoo.

Liikkuva tynnyrisilta ok. Tuossa muistettava odottaa tuomarilta lupa ennen kuin itse saa lähteä liikkeelle kuten ilmeisesti kaikissa muissakin telineissä. Samoin keinu, ei ongelmaa. Tikapuilla koira pitää nykysin nostaa alas, itse otin vanhojen sääntöjen mukaan käskyllä josta miinusta. Pituus ok, samoin putki. Epämiellyttävällä materiaalilla olisi pitänyt tehdä täyskäännös alueen ulkopuolella, tuo jäi tekemättä. Pöydille ruudun kautta jonka keskellä merkki. Tai siis olisi pitänyt mennä. Fresco ei hahmottanut kaukana olevaa ruutua vaan meni vasemmalle pöydälle jolloin keskeytettiin suoritus tuolta osin. Kantaminen ok paitsi että tuossa on taas luettu säännöt huonosti. Jos vieras kantaa viimeisenä, koiran on ilman eri käskyä jäätävä vieraan luo kunnes ohjaaja _ tuomarin merkistä_ kutsuu sen luokseen. Fresco tuli lennossa, ei paljon tuomarin merkkejä odotellut. Sivulle saaminen otti muutaman käskyn, tuo vaan tökki edessä. Mutta tuli lujaa, se plussaa.

Pöydistä huolimatta ketteryys läpi. Yksi koira reputti tuossa eli raunioradalle asti jatkoi kaikkiaan kolme.

Kaikkiaan Fresco oli vähän ylivireessä tottiksessa. Teki erittäin halukkaasti ja reippaasti mutta se viimeinen täsmällisyys puuttui. Johtunee omasta flunssastani viime viikolla, ei oikein päästy tekemään mitään eikä edes kunnolla lenkkeilemään. Tottiksen ja ketteryyden tarkempia arvosanoja en muista kun ei saatu vielä kaavaketta noista. Järjestäjällä oli käytössä vanhat kaavakkeet joita tuomari ei hyväksynyt eli nuo lähetetään kotiin jälkikäteen.

Maastosuorituksesta ei ole paljoa kerrottavaa. Lähetin koiran, ampu tuli ja koira pysähtyi. Ei irronnut kunnolla, pyöri kymmenen metrin säteellä. Olisi pitänyt lähteä heti liikkeelle auttamaan sitä mutta jäin sääntöjen mukaan paikalle joka varmaan lisäsi koiran paineistumista. Kun lopulta lähdettiin liikkeelle, koira ohitteli sujuvasti maalimiehiä reagoimatta niihin yhtään mitenkään. Myöhemmin ammuttiin vielä muutama kerta, noissa koira ei reagoinut mitenkään. Tuomari keskeytti siinä vaiheessa kun se näytti yhden piilon jossa oli maalimies muttei inahtanutkaan. Ilmaisua ei saatu edes avuilla.

Äh, on kyllä mieli aika maassa tuon suhteen. Merkkejä paineistumisesta oli jo viime vuoden kaupunkiottelussa, siellä koira kuitenkin toimi joten kuten. Nyt se meni ihan lukkoon. Frescohan ei varsinaisesti ole häiriö- tai ääniherkkä koira mutta ehkä häiriöt yhdessä koetilanteen kanssa ovat sitten kuitenkin liikaa kun ei niitä juurikaan harjoitella. Meidän treenithän ovat käytännössä aina ihan hiljaisia muutamia ampumiskertoja lukuunottamatta. Joskus on vähän paukuteltu mutta omalla radalla tuo ei ole koiraa häirinnyt.

Eli jos rauniokokeisiin vielä mielii, on nyt kesän aikana saatava reilusti häiriötreeniä sekä treeniä vierailla radoilla.

Katsotaan heijastuuko tuo myös metsään, meillä on eka pk-hakukoe ihan ovella.

Penni oli päivän Ismon mukana töissä, korjasivat kuorma-autoa. Molemmilla oli ilmeisen kivaa. :)

Pienemmät kissanpennut lähtivät aamulla liikenteeseen pesästä. Vähän pieniähän nuo tuohon vielä ovat mutta Valo kertakaikkiaan kieltäytyi pysymästä minkään esteiden takana joten menköön sitten. Illalla maistelivat jo vähän oikeaa ruokaakin.