Leiripaikkana Räyskälän leirikeskus Lopella. Ilmat suosivat. Vettä tuli muutama pienenpieni kuuro, muuten puolipilvistä ja lämpotila kahdenkympin tienoilla. Tuulta löytyi kohtuullisesti molemmille päiville. Kouluttajana meidän ryhmällä rottisharrastaja Harri Forsten joka koulutti meitä myös parin vuoden takaisella leirillä.

Lauantaina lähdettiin metsään puoli kymmenen maissa. Alue oli kivan avoin, koiran työskentelyn näki hyvin muualla paitsi oikean puolen loppupuolikkaalla jossa pieni rinne tipahti alas blokaten näkyvyyden.
Toinen puoli tallattiin kokonaan, toiselle puolelle kolme n 10-15 metrin levyistä kaistaletta. Frescolle ensimmäinen maalimies etukulmassa kuusen oksien alla tuulen alla. Fiilis maanantaisen möllikokeen jälkeen oli huono ja tietty leirillä jänskäsi vähän muutenkin. Koira bongasi ohjaajan mielentilan ja lähti matkaan ennennäkemättömän huonosti, hitaasti ja kuono maassa ohjaajaa rauhoitellen. Kutsuin takaisin ja laitoin uudestaan. Ainakin kerran pari lähti vinoon joten kutsuin takaisin, etenin vähän ja laitoin uudestaan. Lopulta eteni nätisti maalimiehelle ja ilmaisi. Piilolta tuonti huono, tähän-käskyjä tuli useampikin ja koira haahuili vähän missä sattui.
Toinen maalimies vasemmassa etukulmassa josta tuuli toi hajun jo keskilinjalle mennessä. Ei ongelmaa.
Kolmas maalimies taisi myös olla valmiina, en muista että tuossa olisi ollut kamalan isoa huomauttamista. Meni jopa kohtuusuoraan.
Neljäs maalimies peräänlähtönä. Vai menivätkö nuo kolmonen ja nelonen toisin päin ? Ei muista enää.
Ilmaisut erimittaisia, missään ei taidettu haukuttaa siihen asti että tulin piilolle.

Kaikkiaan treenistä jäi tosi huono fiilis. Eka lähetys oli ihan katastrofi ja hallinta älyttömän huonoa. Muuten toimi itse asiassa varsin kohtuullisesti mutta se ei yleisfiilistä parantanut. Hallinnassa mätti piiloltatuonnit, koira haahuili ihan miten sattui, sekä takaisinkutsut kun lähti vinoon, ei tosiaan tullut ekalla nätillä kutsulla.

Kahvitauon jälkeen toinen kierros. Siinä tehtiin lähes kaikille koirille samanlainen treeni ja keskityttiin motivaation nostamiseen. Koira keskilinjalle ja kiljuva pako molempiin suuntiin. Frescolla ongelmia ekan piston ilmaisussa, maalimies piti purkkia ilmassa näkyvillä kädenmitan päässä vartalosta ilmassa. Frescolla ei ole tällaista tehty ja selvästi tuo haittasi keskittymistä niin ettei saanut edes kunnolla ilmaistua. Muuten hyvä, nopeat suorat pistot.
Seuraavaksi molemminpuolinen viuhka eli maalimiehet kävelivät rauhassa huudellen kohti takakulmia ja koira seurasi remmissä keskilinjalla. Pistot suorat, nopeat, löydöt ekalla molemmilta puolilta ja ilmaisut hyvät. Ei huomauttamista.
Toisen kierroksen kaikilta maalimiehiltä toin koiran remmissä niin että maalimies juoksi sen edellä. Nostaa koiraa, tuota voi käyttää kisoissakin. Ilman remmiä tosin. ;)

Sunnuntaina toiseen paikkaan, vähän ryteikköisempi metsä. Nyt tallattiin molemmat puolet. Tuuli aika hiljakseen. Frescolle eka maalimies valmiina oikeassa etukulmassa. Suora pisto, löysi hyvin ja ilmaisi ok.
Toinen maalimies vas etukulmassa maastopeitteen alla. Taas ok. Kiersi maalimiehen ja asettui viereen haukkumaan, ei koskenut maalimieheen.
Seuraavaksi kolme tyhjää. Muutamalla pari lähetystä kun lähti vähän vinoon tai kääntyi takaisin liian aikaisin. Tuli edelleen kutsusta kohtuuhuonosti, pari kertaa sain ärähtää. Jokaisella uudella lähetyksellä näköjään tiesi mistä on kyse ja korjasi etenemissuuntaansa.
Viimeinen maalimies vasemmassa takakulmassa. Toisella lähetyksellä eteni suoraan, löysi ja ilmaisi.

Hyvä treeni ja parempi hallinta luoksetuloja lukuunottamatta. Otin jo autolla vähän seuraamista ja muutenkin erilaisen asenteen.
Piiloilta toin poikkeuksellisesti seuraa-käskyllä, toimi hyvin. En vaatinut normikenttäseuraamista mutta sen että koira pysyy lähellä ilman lisäkäskyjä.

Sunnuntai toimi huomattavasti paremmin kuin lauantai. Hallintaongelma pitää totisesti saada kuriin. Homma on lipsunut vähän arkielämässäkin "kun se jo osaa". Ja tottistahan on tehty koko kesänä äärettömän vähän, se alkaa näköjään näkymään jo muuallakin.

Tärkeimmät pointit mitä jäi mieleen ja mitä voi kokeilla jatkossa:
- hallinta kuntoon. Ehdottomat luoksetulot hakumetsässäkin. Koira kunnolla haltuun heti autolta. Jos ei jaksa pitää hallinnasta ehdottomasti kiinni pistojen välissä, koira remmiin ja siinä saa sitten olla vapaalla.
- koiran ilmaistessa ohjaaja hommaan mukaan, löydetään yhdessä. Tavoite päästä kehumaan ja taputtamaan kun koira haukkuu. Alussa lähesty koiraa ja pysähdy kehumaan siihen missä alkaa väistää. Pikkuhiljaa edetään lähemmäksi ja aletaan koskea koiraa. Tämä on Frescolle uutta, sitä ei ole paljon ilmaistessa taputeltu.
- suorat pistot. Määrittele mitä hyväksyt ja jos menee muualle, kielto ei ja luokse jonka jälkeen uusi lähetys. Jos ei lopulta lähde, etene aina viitisen metriä ja lähetä uudestaan, tätä vaikka maalimiehelle asti.
- pyri pikkuhiljaa yhteen palkkaan ainakin osassa treeneistä. Ensin muutama maalimies, palkka viimeiseltä ja koira autoon. Pikkuhiljaa lisää tyhjiä ja maalimiehiä ja aina palkka viimeiseltä.

Vielä muutama treeni-idea jatkoa varten omille ja vieraille.
Kaisan tyhjät:
Koira keskilinjalle, huutava pako molempiin etunurkkiin. Koira lähti oikealle, löysi ja ilmaisi, jonka aikana vasemmalle mennyt maalimies tuli takaisin keskilinjalle. Koira vasempaan etunurkkaan -> tyhjä. Seuraavaksi edetään oikealle jossa valmiina maalimies jonka koira löytää tyhjän jälkeen. Viimeisenä vasemmalle alun perin mennyt maalimies menee takaisin vas etukulmaan josta koiralle löytö.

Pablon hallinta:
Oikealle maalimies valmiiksi. Huutava pako vasemmalle, koira lähetetään oikealle. Tarkkana ettei koira lähde paon suuntaan.

Kaikkiaan oli tosi valaiseva leiri. Havaittiin kuinka aallonpohjassa oikeasti ollaan hallinnan suhteen ja että sille on oikeasti tehtävä jotain. Plus saatiin keinot tekemiseen. Lisäksi huomattiin että meidän treenit ovat viimeisen parin vuoden aikana urautuneet ihan liikaa, vaihtelevuutta täytyy keksiä. Näköjä ja pakoja voi tehdä osaavammallekin koiralle, ei vaan aloittelevalle. Osaavalta koiralta voi vaatia mutta myös motivointi on muistettava.

Ja tämän voisi aina välillä käydä itse lukaisemassa läpi ihan kertauksen vuoksi.

Kyllä oli koira väsynyt kun sunnuntai-iltana tultiin kotiin. Treenejen lisäksi leiriin sisältyi pitkiä odotuksia autossa, nukkumista samassa huoneessa neljän vieraan ihmisen ja parin koiran kanssa sekä metsälenkkejä metsästyslinjaisen Pablo-kultsun kanssa. Hyvin tuli Fresco toimeen parivuotiaan Pablon kanssa. Eivät nyt varsinaisesti innostuneet leikkimään mutta eivät pörisseetkään toisilleen.

Pennilläkin oli mukava viikonloppu, oli mutsilla kun Ismokin oli reissuillaan. Lauantaina tosin mutsi valkosipulifestareille lähtiessään unohti Pennin pihalle kun tämä ilmeisesti lähtöhässäkässä oli sinne livahtanut. Siellä se makaili tyytyväisenä verannalla kun tulivat kotiin parin tunnin päästä. Onneksi oli tuttu hoitopaikka ja koulutettu koira jolle ei (ilmeisesti) ensimmäisenä tullut mieleen lähteä pois pihasta.