Lähdettiin hetken mielijohteesta hakukokeeseen Porvooseen Frescon kanssa. Kaikki viimeistelyt tekemättä, ilmoittauduin kokeeseen vasta tiistaina.

Aamusta ensin esineruutuun Kimmo Kaurasen tuomioitavaksi. Hyvä tuuli ruudun takaosasta, ruutu aika tasaista paitsi että oikeassa takakulmassa nousi kallion päälle. Osa ruudusta nuorta lehtipuuta joka peitti näkyvyyttä. Lähetin vasemmasta etukulmasta. Koira lähti nätisti aika rauhallista laukkaa. Katosi puiden taa ja kohta jo tulikin sieltä esine (nahkalompakko) suussa. Oli viemässä sitä oikeaan etukulmaan tuomarille, huusin nimellä jolloin kääntyi minua päin ja luovutti nätisti. Seuraava lähetys keskeltä etulinjaa, koira lähti viistoon oikealle, nousi vähän kalliolle ja otti rinteessä hajun ja toi esineen suoraan luo. Vähän mälväsi viimeisellä metrillä mutta tuo taisi jäädä pusikon takia tuomarilta näkemättä. Pisteitä 30 ja aikaahan ei mennyt juuri mitään. Hieno suoritus !
Mikähän noissa ruuduissa onkin että tämän vaatimattoman kahden kokeen kokemuksen perusteella kisaruudut sujuvat meiltä huomattavasti treeniruutuja paremmin ? Voiko sitä treeneissä häiritä minun hajuni ruudussa ?

Muutaman tunnin odottelun jälkeen päästiin sitten ukkoja etsimään. Henkilöhaun tuomaroi Asko Myllylä. Kivaa maastoa edelleen, kohtuullisen kuivaa avointa rinnettä. Vähän korkeusvaihtelua kallion muodossa mutta ei erityisen isoa, keskilinja nousi loivaa rinnettä pitkin. Tuuli alueen takalaidalta päin, tuuli selvästi voimakkaampi vasemmalla puolella.
Radalle tullessa koira nosti heti nenää vasemmalle kun kuunneltiin tuomarin ohjeita. Lähetin sinne, lähti tosi vinoon radan suuntaan. Kokeilin vielä kaksi kertaa jos olisi mennyt etukulmaan mutta ei. Oikealle meni nätisti tarkistamaan kulman. Sitten pienen etenemisen jälkeen taas vasemmalle jossa maalimies ison kuopan pohjalla umpparissa. Ihan ok ilmaisu, vähän pätki kun tulin lähelle.
Muutamia tyhjiä väliin, ihan nättejäkin pistoja osa mutta osa vähän lyhyitä, jokunen piikki ja ainakin yksi pisto taaksepäin oikealla puolella. Seuraava maalimies löytyi oikealta aika läheltä takakulmaa (?) johon Fresco irtosi nätisti. Kuopassa makaava peittämätön maalimies. Ilmaisu samaa kuin edellinen. Sitten paluu vähän taapäin keskilinjalle ja lähetys vasemmalle josta nousi taas maalimies, umppari. Hyvä ilmaisu.
Kaikilla maalimiehillä pysyi nätisti hallinnassa kun maalimiehet nousivat piilosta. Keskilinjalle mentiin enemmän tai vähemmän yhdessä, ei paha kuitenkaan.

Tuomari tykkäsi kuulema työskentelystämme. Haukkujen lopun pätkivyydestä huomautti, ei kai oikein tykännyt että pysähdyin kun koira hiljeni. Sanoi että haukku on hyvää ja intensiivistä, koira on erittäin lähellä maalimiestä ja osoittaa piilon paikan hyvin.
Pisteitä tuolta 162 ja aikaa taisi kulua kymmenisen minuuttia. :) Eli ei tullut edes kiire. Rata tuntui yllättävän lyhyeltä, en tiedä loppujen lopuksi kuinka lähellä takarajaa oikean puolen viimeinen maalimies oli. Pistoja tuli varmaan 10-12.

Seuraavaksi takaisin Kokonniemeen ja odottelemaan tottisvuoroa. Tehtiin tottis parina avoimen luokan viestikoiran, karjakoirauroksen kanssa. Tuomarina tottisosuudessa Vesa Häkkinen.
Ja kääk. Fresco lakosi tottiksessa täysin. Jo vähän ennen kun otin sen autosta, se tuntui tosi löysältä. Ennen kentälle menoa tuntui vähän skarppaavan.
Seuraamisen alku kohtalaista, laukaukset kuullessaan irtosi aika paljon sivulle. Jatkoi kuitenkin lisäkäskyillä. Käännöksen jälkeen juoksussa jätätti varmaan metrejä (!), kammottava tunne. Hitaassa kävelyssä paransi, sitten taas huononi. Henkilöryhmä vähän sähläystä kun ryhmä saapui paikalle vasta kun oltiin melkein sillä kohdalla missä ryhmän piti olla. Istumiset ryhmässä ja seuraamisen aikana kuitenkin ok.
Liikkeestä istumisessa jäi seisomaan. Näin tuon, pysähdyin ja käskin uudestaan jolloin istui.
Liikkeestä maahan ok, luoksetulo vähän hidas kuten meillä yleensäkin. Liikkeestä seiso ok, tuomari sanoi että koira oli ollut vähän levoton seistessään. Kaikkien valmistelevien osuuksien seuraaminen huonoa.
Tasamaanouto kilon pulikalla kohtuu ok, samoin hyppynoudot. Tuomari tykkäsi että palautusten tulisi olla energisemmät.
Eteenmenon valmisteleva osuus taas huono, lähti laukalla muttei erityisen lujaa. Vähän hidasti n kymmenessä metrissä mutta onneksi sitten kiihdytti taas ja jatkoi käskyyn asti. Maahanmeno ok, ei erityisen räväkkä kylläkään niinkuin ei mikään muukaan.
Paikallaanolo ok.
Tottiksesta ansaitut 76 pistettä, aivan kamalaa.

Mietin mikä tuon aiheutti, oliko koiran ranne kipeä (ei kai ainakaan pahasti, hyppäsi kyselemättä eikä ontunut seuraavana päivänäkään), väsynyt (ei tuntunut siltä tuomarin arvostelua kuunnellessa, oli siinä ihan oma itsensä) vai reagoiko se laukauksiin joka aiheutti koko fiaskon ? Pitää funtsia.

Kokeen järjestelyt toimivat erittäin hyvin, maastot olivat hienot ja tunnelma aivan mahtava. Kiitokset järjestäneelle yhdistykselle Porvoon Palveluskoirille.
Palkintojenjakoa odotellessa Musti peuhasi ja reuhasi pitkään Manne-pojan kanssa, oli vekaroilla hauskaa.

Parasta päivässä oli koularin lisäksi se että Fresco ei ontunut silloin eikä seuraavana päivänä eli jalka ainakin nyt kesti kisapäivän kokonaisuudessaan. Hieno homma !

Sunnuntaiaamuna käytiin lenkki Lauran kanssa. Lenkin jälkeen Penni oli märkä mutta suhtkoht puhdas kun taas isä ja poika näyttivät tältä:

Musti oli mukana kisoissa koko lauantain ja tuon sekä sunnuntailenkin jälkeen se oli koko sunnuntain tosi väsynyt, lähinnä nukkui. Ah rauhaa. ;)

Sunnuntai-iltana aloitin Frescolle ampumatreenit, sai syödä ruokansa maasta samalla kun ammuttiin. Musti näytti mallia ja kertoi että hei isi, ei tarvitse reagoida. ;) Ekalla ampumisella Fresco nosti päätään mutta jatkoi välittömästi syömistä, ei vaikuttanut erityisen huolestuneelta tai mitään. Seuraavilla kolmella vähän väräytti korvaansa. Eli ei tuo erityisen pahalta kuulosta. Ja Musti söi kuin imuri koko ajan, ei mitään reagointia. No, kuulihan se ampumista jo edellisenäkin päivänä eli ei ollut edes eka kerta vaan toinen. ;)