Maanantaiaamuna ensimmmäistä kertaa tänä syksynä pakkasta, hrr ! Se siitä kesästä sitten ihan lopullisesti, eikun webasto käyntiin taas.
Ja ensimmäinen hirvikärpänen poimittu päästä kl 6.05 eli melkein täydellinen aamu. :D

Illalla hakutreeneihin. Meitä oli peräti yhdeksän koiraa joten jakauduttiin kahteen ryhmään ja treenattiin eri paikoissa.
Frescolle mukava pieni nostattava treeni. Ensin kaksi maalimiestä metsään yhtä aikaa koiran katsellessa. Kamala huuto alkoi heti kun maalimiehet lähtivät kävelemään. Löysi nätisti molemmat, ekaa ilmaisi loppuun saakka ja toiselta sai palkan hyvästä haukkusarjasta vähän ennen loppua. Molemmat maalimiehet siirtyivät pari kymmentä metriä ja koira uudestaan metsään. Oikeanpuolimmainen löytyi nätisti, vasemmalle tarvitsi toisen piston. Maasto siellä oli suopursuista, tosi vahva tuoksu tuntui omaankin nenään. Aluetta ei tallattu eli Fresco kävi katsomassa ekalla pistolla maalimiehen siirtymäjälkeä.

Mustille tuulen avulla muutamankymmenen metrin etsimisiä ja ilmaisuja niiden päätteeksi. Haki hajun paikalla ollessa tosi hyvin ja lähti hienosti ja useimmiten aika suoraan kun lähetin. Ilmaisut rullasivat kivasti, otettiin vähän eri pituuksia, about 5-15. Ja treenin jälkeen liivit pois ja ihanan rento rauhallinen koira löysällä remmillä autolle. :) Tuo on kyllä mukava, ei turhia hötkyile kun tietää että hommat loppuivat.

Lopuksi vielä ampumiset molemmille. Frescolle x 4, oli makuussa. Korvakaan ei värähtänyt, palatessa luo oli juuri kivassa mielentilassa tietäen että namia tulee. Hyvä.
Musti söi nämeja maasta ammuttaessa, ei mitään reagointia.

Kuvassa Mustin nätti (ainakin minun mielestäni) pää:

Tiistaiaamu alkoi kuten eilinenkin hirvikärpästen seurassa. Pahkeisen elikot, niitä on ihan kamalasti tänä vuonna ! Ja ihan uusilla alueilla.

Päivällä postin mukana tupsahti 75-senttinen hirvitys (anteeksi vaan) eli Nuupin EC-ruusuke. Kissapuolella kansainvälinen liitto jakaa tuollaiset isommista titteleistä.
Piti ihan ottaa kuva:

Kokoa siis riittää, hyvästä mausta en ole ihan varma.:D Jos kuvasta ei erota, osassa vaalenpunaisia nauhoja on sudenkorentojen sun muiden kuvia.

Illalla tottistamaan. Periaatteessa nämä olivat hakuryhmän tottistreenit mutta paikalle ei päässyt kuin Nina joten tehtiin sitten kahdestaan.
Mustille sivulletuloa, seisomista ja maahanmenoa naksutellen. Sivulletulossa yritetään nyt ahkerasti häivyttää käsiapua. Alkaa minusta vähän edistyäkin. Illalla kokeilin saada sen sivulle ruokakupin edessä, ei onnistunut millään. Tuo ei pysty ajattelemaan noin pitkälle ruokakupin nähdessään.
Frescolle jääviä, luoksetuloja, seuraamista, eteenmenoa. Sujui ok paitsi juoksuseuraamisessa edistää vähän ja seisominen tuosta voisi olla aavistuksen terävämäpi. Vire oli kuitenkin kiva läpi treenin.

Keskiviikkoiltana tuttuun tapaan Mustin pentukoulu. Sitä ennen Frescon kanssa vähän tottista. Liikkeestä jäännit ok, myös juoksusta maahan jonka ansiokkaasti bongasin sääntökirjasta vasta nyt. Pitäneekin lukea opus paremmin vielä ennen koetta, ties mitä sieltä vielä löytyy.
Noutoa kaksikiloisella. Heittäminen on edelleen vaikeaa ja koira hytkyy kapulaa heitettäessä. Ja vinkaisee lähdössä pahkeinen. Tuo kuitenkin nätisti ja useimmiten alkumatkan jopa laukalla.
Eteenmeno hieno vaikkei tajunnut virityksestä mitä haen, etsi merkkiä. Tehtiin tuota samassa treenissä ja virityskin on about sama kaikkeen eteenlähtevään. Pitää erotella merkki ja eteenmeno eri treeniin jatkossa.
Mustille pentukoulussa sivulletuloa joka hahmottuu jo paremmin ilman isoa käsiapua. Kuuntelee jo käskyä ja reagoi siihen paremmin kuin ennen. Lisäksi vähän seuraamista, matkaa lyhennettävä askeleen - puoleentoista, muuten asento muuttuu huonommaksi. Seisomista, kuunteli kivasti myös tuossa.
Uutena ruutua. Mustia ei ole aiemmin lähetetty lelulle mihinkään, ei tajunnut hommasta mitään. Juoksi kyllä useimmiten ruutuun mutta haki sieltä jotain ihan muuta kuin lelua. Tuota alettava tekemään, haluaisin kuitenkin mieluummin tehdä tuon lelulla kuin ruoalla. Jälkimmäinen voisi tosin toimia Mustille paremmin tässäkin joten saapa nähdä vieläkö joudun harkitsemaan hommaa uudestaan.
Musti vapaana loppuajan oman vuoronsa jälkeen, pysyi hienosti lähellä ja piti kontaktia vaikka muita pentuja ja ihmisiä pyöri ympärillä.

Torstaiaamuna saatiin vahvistus sille että meidän ennätykselliseksi noussut kissaruoan kulutus ei ole pelkästään Tenkasen ansiota. Fresco (!!) kiipeilee yksinollessaan sievästi pöydällä ja tyhjentää kupit. Pahuksen eläin, nyt aletaan etsiä porttia keittiön ovelle. Näköjään tuota ei mikään muu pidä pöydältä poissa, esteet on kokeiltu ja nyttemmin huonoiksi havaittu. 
Aamuinen säikäytys tepsi sen verran että ruoat olivat säilyneet päivän.

Illalla Pennin agitreenit, kouluttajana Nina Manner. Mielenkiintoisen oloinen rata eikä sitten yllättäen niin hankala kuin aluksi oltaisi luultu. Kämmäiltiin kyllä kaikenlaista, tuli huomautusta omista käsistä jotka liikkuvat liikaa. Epäilemättä, hyvä kun sanottiin kun tuosta ei ole hetkeen kukaan sanonut. Rimoja lenteli kanssa aika lailla. Kepit tehtiin kerran, ei Pennille helpoimmasta kulmasta mutta yllättäen homma onnistui. Pitkästä aikaa oikein kiva fiilis treeneissä ja jälkeen. Viime aikoina ei ole paljon naurattanut, varmaan sekin vaikuttaa kun tietää että viimeisiä viedään, ei enää keskity samalla tavalla(kaan) kuin aiemmin.

Perjantaiaamuna kissanruokashow jatkui. 
Mustin ruokahalun tuntien ei hämmästytä yhtään että se on oppinut hyvin nopeasti mitä kissan pukluääni tarkoittaa. Sen kuullessaan koiruus ryntää paikalle viittä miljoonaa vaikka toisesta päästä taloa ja imuroi puklun itseensä käytännössä ennen kuin se ehtii koskettaakaan maata. Helpottaa siivoamista joo mutta on muuten vähän yyyh.

Aamulla joku kissoista päätti puklata kuivaruokakuppiinsa (!). Ennen kuin ehdin kissaa sanoa, Musti löytyi keittiön pöydältä imuroimasta puklua (ja kissan kuivaruokaa) huiviinsa. Poika ei varmaan ehtinyt edes ajatella että keittiön pöydälle meno on kiellettyä (tästä on keskusteltu) kun kuuli että ruokaa on tarjolla.

Ja joo, Mustia ihan oikeasti ruokitaankin, joka päivä kahteen kertaan sen omalla ruoalla.
Onneksi kissojen pukluaminen ei ole joka päiväistä tai -viikkoistakaan.

Kuvassa meidän uusin portti Italiasta hankittuine kyltteineen:

Illalla Nahkelaan pk-tottistamaan Jokelan porukan kanssa. Yritettiin saada vähän kisanomainen treeni suht vieraalla kentällä.
Frescolle seuraaminen ampumisella ilman sen kummempia virittelyitä. Ei oikein pelannut, vähän löysä kaikkiaan ja käänsi päätään ja irtosi vähän kun ammuttiin.
Liikkeestä istu ok. Liikkeestä maahan meni hitaasti. Liikkeestä seisomaan jäi, otti muutaman askeleen ja kun olin juossut parikymmentä askelta, hipsi perään. Teki tuota parikin kertaa, pah. Ei olla treenattu ilmeisesti täydellä matkalla tuota ollenkaan. Eteenmeno ok.

Kaikkiaan ei kummoinen treeni, koira ei ihan mukana. Pitää viritellä paremmin.

Lauantaina Sinin kanssa Tikkurilaan Mustille ruohikolle jälki vajaa 200 m, nami (turvotettu kuivaruokanappula) joka askeleella. Alkurimpuilujen jälkeen meni ihan hyvin, Sini näytti kädestä (koirasta) pitäen miten homma toimii ja sehän toimi. Mustilla oli myös huomattavasti parempi pyrkimys eteen kuin edellisillä namijälkikokeiluilla, silloinhan se lähinnä pyöri.

Lopuksi vielä tottista samalla nurtsilla. Frescolle jääviä. Seisomista niin että lelupalkka jäi pysähdyksessä sen taakse, toimi ihan loistavasti. Pysähdys terävöityi eikä hipsinyt enää perään. Eteenmenossa idea hukkui pitkästä aikaa, ei mennyt kunnolla. Kentässä ei ollut selkeää loppua, Frescohan on tottunut että lelu on aina ihan kentän päässä. Ehkä tuo hämäsi ?
Kuitenkin treenissä huomattavasti parempi fiilis kuin eilen.
Otin Frescon vielä toiselle sessiolle Mustin jälkeen, oli huomattavasti hyytyneempi. Hmm.

Tottiksen jälkeen Purinalle katsomaan agikisoja, Musti mukana haistelemassa tunnelmaa. On se kyllä mukava penne, rauhassa ihan joka paikassa. :) Ja jos jotain tahdon tehdä, Musti on heti mukana keskittyneenä.

Sunnuntaina aamupäivällä käytiin broidilla jossa tehtiin metsälenkki. Lisäksi kävelin vielä puolet kotimatkasta koirain kanssa. Musti alkoi vähän hyytyä, siksi loppumatka autolla kotiin.
Illalla mutsille syömään jossa Mustille taas jälki ruohikolle. Meni vielä paremmin kuin eilen, pari kertaa pysähtyi kun yritti rynniä ja otin remmillä vastaan. Remmi kiedottuna koiran ympäri, sietää sitä jo paremmin kuin eilen. Remmin vaikutus hyvä, hidastaa kun jarrutetaan. Musti söi melkein kaikki namit huomauttamatta, hyvä.
Frescolle tottista, jääviä ja eteenmeno. Ei moittimista, meni kaikin puolin hyvin.

Illalla keittiöstä löytyi sammakonraato, yyyh. Onneksi ehdin poistaa Mustin paikalta ennen kuin se vetäisi senkin kitusiinsa. Syyllinen on todennäköisesti ikätoveri Tenkanen joka on pyytänyt samppiparan tarhasta, en usko että tuo meille sisälle omin avuin suorisi. Tenkanen on aika metsästäjä, olen huomannut kun olen seurannut sen otteita sisällä kärpästen kanssa.