Maanantaina hakutreenit, viimeiset arki-iltana. Pimeys pukkasi päälle viimeisen koiran aikana vaikka aloitettiin 45 min tavanomaista aiemmin eli nyt on jo aikakin siirtyä lauantaille.

Uusi maasto hiekkakuopilla Tuusulassa. Keskilinjana tie, oikealla matalaa mänty"metsää" ja vasemmalla avointa. Vasemmalla alue tippui jyrkästi alussa, lopussa tasaisempaa. Mukava aurinkoinen enimmäkseen aika tyyni keli.

Frescolle kolme maalimiestä. Ensimmäinen vasemmassa etukulmassa n. 60 metrissä hiekkakasan takana. Lähetin pariin kertaan, ekalla ei edennyt tarpeeksi pitkälle suoraan. Toisella meni yli alueesta ja pyöri sivurajan takana metsässä aikansa. Löysi kuitenkin, ilmaisu suhteellisen ok.
Toinen maalimies oikeassa etukulmassa. Lähti ja löysi nätisti. Ei palkkaa maalimieheltä.
Väliin tyhjiä, pistotin aika tiuhaan. Yhdessä vaiheessa palkkasin kunnolla maalimiespalkalla kun tuli huudosta kivasti luokse.
Viimeinen maalimies vasemmassa takakulmassa. Lähetyksessä pieni (ihan turha, tyhmä omistaja!) konflikti lähetyksen kanssa. Niina valokuvasi lähellä ja Fresco meni parilla lähetyksellä Niinalle. Hain pois vähän turhankin kiukkuisena ja lähti sitten paineistuneena etenemään pistolle. Meni vinoon mutten viitsinyt kutsua enää pois kun olin ollut jo lähetyksessä epäreilu, pääasia että meni. Löysi onneksi maalimiehen heti.
Ihan turhaan tein tilanteen tuosta, koiran olisi voinut kutsua nätisti pois ja lähettää vaikka vähän edempää. Paah.

Kiva treeni Frescolta ihan uudenlaisessa vaikeahkossa (kuvittelisin) maastossa. Työskenteli enimmäkseen oikeinpäinkin.

Mustille viisi hajuhakua. Vasemmalla saatiin mennä tosi lähelle maalimiestä ennenkuin penne sai hajun, oikealla sai sen huomattavasti nopeammin. Hyvät ilmaisut, oikealla vaan turhan pitkät. Eteni lähetettäessä reippaasti ja suoraan. Loppuvaiheessa parilla vähän pyöri mutta tuo korjaantunee kun oppii paremmin käyttämään nenäänsä ja tarkentamaan. Kaikkiaan olen tosi tyytyväinen siihen miten lähetykset toimivat, tuohon hajuhaulla pyrinkin. Koira lähtee suoraan ja reippaasti nenä ilmassa (eikä maassa mihin se Mustilla aika helposti tuppaa menemään) ilman mitään metsästä tulevia apuja. Katsotaan nyt mitä tästä tulee, en ole näin koiraa ennen tehnyt enkä tiedä edes teenkö ihan oikein vain en.

Pitkästä aikaa kuvattiin treeneissä jonkun verran. Tosin valo taisi riittää vain kolmelle ensimmäiselle koiralle eli jatketaan joskus tulevaisuudessa.

Fresco lähdössä hommiin:

Ja ilmaisemassa:

Musti ilmaisee, ei siis suinkaan aio syödä maassa avuttomana makaavaa ihmispoloa:

Lähikuva vielä, ihan epätarkka mutta tuo ilme on niin mainio:

Musti palkkautuu, nam!

Tiistaina tottista. Sitä ennen yritettiin Niinan kanssa korjailla eilisiä töppejä mutta erinäisistä syistä johtuen tuli vähän kiire ja päädyttiin ottamaan vaan muutama ilmaisu. Maalimies käveli parinkymmenen metrin päähän metsätiellä, koira oli käännettynä toiseen suuntaan ja sitten perään. Ei näkynyt jääneen traumoja, meni miljoonaa ja haukkui hyvin. En kyllä olettanutkaan että mitään olisi jäänyt, lähinnähän tuossa korjailtiin ohjaajan omaa päätä.

Myös Mustille tottispaikalla muutama ilmaisu, ei ongelmaa. Ruoka maistui. ;)

Frescolle pk-tottiksen liikkeet. Edistää seuraamisessa, yrittää välillä vingahdusta liikkeelle lähdettäessä. Muuten ei isompia ongelmia. Liikkeestä seisomisessa palkka takana, ei hiipinyt perään.
Tokopuolta kaukokäskyjen verran, palkka takana. Eka sarja (seisomisella alkanut) hyvä, toisessa liikkui vähän eteenpäin ja vinoutui, alkaa tajuta että palkka on takana. Alkaa toimia kisaetäisyydelläkin. Muista seisomisessa hiljainen suullinen käsky ja vahvempi käsimerkki, istumisessa taas toisin päin.
Noudon heitto edelleen huono, nytkii perään.

Mustille perusasentoa ja paikallaanistumista. Palkkana pari kertaa juustonpala, rouhaisi heti sormeen. Palataan kuivaruokaan. Keskittyminen ei ihan kymppi, bongasi maasta jonkun kökön jota kyttäsi, samoin kuivia lehtiä piti käydä tarkistelemassa. Mistäs sitä tietää jos vaikka olisivat ruokaa ? Tuon kanssa saa olla tarkkana ettei palkkaa maahan, en tahdo vahvistaa tuota tarkistelua.

Keskiviikkona pitkästä aikaa remmilenkkeilyä. Josta tuli pääteltyä että tuota olisi syytä tehdä vähän useamminkin, sen verran vähän aavistusta oikeasta etenemistavasta esim. Mustilla oli. Päädyttiin kuitenkin suht koht kunnialla Kuusisaareen jossa tein takanurtsille Mustille jäljen. Jostain syystä turvotettua kuivaruokaa tuntui olevan mukana vähemmän kuin normaalisti ja jäljelle tuli pituutta vain about 100 metriä. Penne ajoi kivasti, ei sählännyt kamalasti eteenpäin eikä yhtään mihinkään muualle päin.

Torstainakin lähinnä lenkkeilyä. Johan nyt treenit vähenevät ! Vapaanajuoksulenkki linjoilla, sen päätteeksi Frescon kanssa pienet tottistelut. Ei isoa huomautettavaa.
Pari tarkkuusetsintäruutua tehtiin myös, ekassa haki tosi pitkään tyhjältä takalaidalta, seuraavassa esine löytyi nopeammin.
Myös pudotetun noutoa aloiteltiin. Huomautus, jos teet tuota, älä aloita koiran lempilelulla. :D Voipi käydä niin että nouto unohtuu ja hurtta tekee kunniakierrosta lelu suussa.

Lauantaina Tampereelle PIROKin kissanäyttelyyn poikien kanssa. Nuupista tykkättiin kovin, tulos KM, VP, TP ja isossa paneelissakin vielä yksi ääni. Nyt jäädäänkin sitten tarkemmin määrittelemättömälle tauolle, palataan ehkä vasta kastraattina tai sitten jokusen kerran ihan satunnaisesti aiemmin. Ei kiirettä.
Tenkaselle pakollinen Ex 1, kroppa hyvä mutta pään sietäisi vielä kehittyä. Ja eiköhän tuo kehitykin, eihän pojalla ole vielä ikää kuin 7 kk.
Rankka reissu taas, lähtö kotoa aamukuudelta ja paluu yhdeksän kieppeissä illalla. Ensi vuodeksi taitavat kissanäyttelyt jäädä vähän vähemmälle, ei välttämättä ole pelkästään huono juttu. Toisaalta tuo on kyllä mukava sosiaalinen tapahtumakin, noissa näkee muutamaa hyvää ystävää joita ei juuri muuten tule tavattua.

Kuvia näyttelystä ainakin Heikki Siltalan ja Markus Wikströmin sivuilla, jälkimmäiseltä löytyy myös pari Nuupia, kuten esim tämä:

kuva: Markus Wikström

Sunnuntaina jäljelle ja lenkille. Tallasin jäljet ennen lenkkiä ja ajoin pari tuntia myöhemmin. Ei satanut mutta metsä oli tosi märkä sateisen yön jäljiltä. Tuulinen ilma. 
Mustille jälki ehkä 400 m viidellä kepillä. Ekalla keppi-ilmaisulla kävi joku kämmi, meni maahan mutta nousi ylös ja tuli luokse. Vähän siinä sitten säädettiin että päädyttiin oikeaan asentoon ja päästiin palkkaamaan. Muut ilmaisut hyvät, yhdestä meinasi mennä vierestä ohi mutta kun jarrutin, kääntyi ja palasi etsimään kepin. Yleisesti ottaen jäljen ajo aika huonoa, nenä kävi välillä turhan ylhäällä ja kaiken maailman pyörimistä ilmeni. Oliko jälki liian vanha Mustille vai oliko metsässä käynyt muitakin kuin me ? Vai vaikuttiko tuuli pyörittäen hajuja ? Veikkaan jälkimmäistä, tuolla näkyi kohtuullisen nättinä päivänä paljon autoja ja porukkaa sienessä.
Frescon kanssa harjoiteltiin kulmia. Merkkasin kulmat ja laitoin kepin reilu 5 m kulman jälkeen. Ekat ajoi tavan mukaan yli mutta jarruttelulla alkoi ehkä hiffaamaan hommaa vähän. Tulipa taas todettua että Fresco ei tosiaan osaa ajaa kulmia, pitäisi nyt keskittyä niihin. Kaikki kepit nosti varmasti.

Lisäksi tehtiin vielä muutama säästöpossutreeni eli tarkkuusetsintäruutu. Ongelmana tuntuu olevan se että metsässä Fresco helposti kuopaisee kun esine ei heti satu suuhun ja kaikkihan tietävät miten tuossa käy. Jatkaa onneksi etsintää itsenäisesti sen jälkeen kunnes löytää esineen. Usein myös mälvää sitä sen verran että pudottaa tuodessaan ja sitten lähtee taas koko rumba alusta.
Olisi pitänyt opettaa se ilmaisemaan maahan menemällä. Pitää pohtia vieläkö tuota alkaisi muuttamaan.

Iltapäivällä kotona vähän tottista, ampumiset ja muut. Noudon lähdöt parempia, ei noussut tai hytkynyt kuten viime aikoina on tehnyt. En kyllä viritellyt ennen tekemistä juurikaan. Seuraamisessa pari edistystä, muuta ok, ei vingahduksia lähdössä.

Isosti onnea Nuupin pojalle Väinölle (Moonface's Eros) joka tänään Tampereella valmistui arvoon EC ! Nippanappa ehti isä ensin. ;)

---

Hyi hyi Alma Media. :(

Josta seuraa pohdinta. Vuodatus.net on siirtynyt Alman omistukseen. Pitää blogin nyt muuttaa muualle periaattellisista syistä vai ei ? En millään jaksaisi alkaa muuttopuuhiin mutta en kyllä yhtään hyväksy minkäänlaista sorsimista ihmisen sukupuolisten mieltymysten perusteella.