Maanantaina tottistamaan. Frescolla pieniä pätkiä, paljon palkkaa. Liikkeestä jääviä nopeammaksi palkkaamalla lelulla heti asennon toteuduttua. Istumisessa toimi, maahanmenossa jäi puoliksi ylös, seisomisessa ei vielä kokeiltu.
Parit kaukokäskyt. Tahtoo taas liikkua seisomisissa etenkin, pitää olla tarkkana eikä hyväksyä noita.
Ja tunaria pitkästä aikaa. Ekalla toi väärän, ei hajuakaan mitä on tekemässä. Seuraavilla about viidellä toistolla oikea. Alussa nosteli vääriä, lopussa vaan avasi suutaan niiden päällä. Tuohon tarvitaan rutiinia ja paljon ennen kisakautta.
Ruutuunmeno ok, merkille otin erikseen pari kertaa. Menee hitaasti ja jää usein merkin eteen, pitää miettiä alanko hinkata tuota paremmaksi vai hyväksynkö noin. Treeniä tuohonkin joka tapauksessa, ei ole vielä alkuunkaan varma osaaminen vaikka yleensä aina merkille meneekin.

Mustin kanssa perusjuttuja, kontaktia ja parin askeleen seuraamista. Pitää alkaa ottaa seinän vieressä jos saataisiin vähän tuota eteenpäin, nyt pakka hajoaa aina kolmannessa askeleessa ja koira loittonee puoli metriä.
Leikkimistä vähän alkuun mutta tuon jälkeen liikkeet tehdään vähän sinne päin kun odotellaan niin kovasti palkkaa. Nami toimii toistaiseksi paremmin, pitää pitää nuo leikkisessiot vielä ihan erillisenä juttuna.

Vähän kaupunkikävelyä poikain kanssa, Penni kotona.

Tiistaina pikaiset hakutreenit Öljytien varressa Sinin ja Tuulan kanssa. Uusi paikka meille, kosteaa kuusimetsää.
Frescolle vasempaan etukulmaan tyhjä. Lähti ekalla kuten kisoissakin, lyhyt pisto ja laakana keskilinjan suuntaisesti. Kutsuin takaisin jonka jälkeen erittäin kaunis laatikko.
Oikeassa etukulmassa Sini umpparissa jonka Fresco melkein rikkoi. Sori Sini ! Koiruus päätti kesken ilmaisun hypätä piilon päälle mutta eihän naamioverkko tuollaisia kestä. Huoh. Jatkoi ilmaisua pinteestä päästyään.
Seuraavaksi vielä tyhjä oikealle, tai oikeastaan kaksi kun ekalla työskenteli taas taaksepäin. Tokalla oikein mutta vinoon, en kutsunut takaisin koska lähti kuitenkin työskentelemään eteenpäin ja sitä haettiin.
Vasemmassa takakulmassa Tuula ison kiven takana.Vähän lyhyt pisto kun haistoi maalimiehen ja eteni sinne. Hyvä ilmaisu 10-15 haukkua ja palkka.

Treenin jälkeen vielä Mustille muutama ilmaisu. Ekalla aloitti jo ennen kuin ehti pysähtyä maalimiehelle, tokallakin hieno aloitus ja ilmaisu täydellä asenteella.

Frescolta löytyi punkki silmäkulmasta. Liekö hakukoepaikalta peräisin ? Sopisi kooltaan tuohon ajankohtaan.

Keskiviikkona pitkälle metsälenkille suolle poimimaan karpaloita. Ja illalla karpaloita kinuskikastikkeessa, nam !
Koirat nauttivat täysillä ja näyttivätkin lenkin jälkeen ihan siltä. :D Kaikki ihan märkiä, Musti vähiten kun ei sen turkkiin oikein tunnu mikään tarttuvan.
Musti ja Penni ovat alkaneet leikkiä tosi paljon keskenään lenkillä. Niillä on samanlaiset rajut ja äänekkäät kisat, tuntuvat tuossa tilanteessa ymmärtävän toisiaan.


Kuva on kuukauden takaiselta mökkireissulta, siksi Mustilla vielä noin korva lepattaa. Nythän tuo on kurissa ja nuhteessa, kiitos liiman. On pysynytkin taas maanantaisen korjausliimauksen ansiosta.

Torstaina tosi hieno treeni ! Ei ilmallisesti kuitenkaan, vettä tuli koko ajan kuin esterin peestä ja pimeyskin yritti pukata päälle. Ei näköjään enää kannata kummoisia tehdä arki-iltaisin ainakaan maastotreenejen suhteen.
Ensin Frescolle esineruutu. Palauttelua viikonloppuisesta kisasta, helppo n. 20 x 50 m ruutu nousevaan rinteeseen jossa aika avointa metsää. Vein esineet tallatessa ja laitoin koiran aika tuoreeltaan hakemaan.
Eka pisto suoraan oikeassa laidassa olevalle yleensä vaikealle kumiselle esineelle. Toinen vasemmasta laidasta, etualalla esine jonka bongasi suoraan. Kolmas keskellä takana, otti siitä hajun n. 10 metrin päästä. Palkkasin vasta lopussa kun työskentely sujui noin nopsaan. Keli tuntui olevan tosi otollinen, ei me olla ikinä tehty noin hienosti esineitä, yleensähän Fresco etsii huomattavasti pidempään.

Sitten jäljelle. Anu tallasi jäljet molemmille pojille, pituutta n. 250 m ja keppejä viisi per koiruus. Molemmat ajoivat jälkensä esimerkillisen hyvin, varsinkin Musti oli tosi hienosti jäljen päällä. Yhdessä kaarteessa meinasi jatkaa polulla eteenpäin vaikka jälki kääntyi pois, huomasi virheensä parin metrin päässä ja lähti tekemään isoa ympyrää kunnes osui jäljelle. Pentunen hakee mielestäni kadonneen jäljen tosi järkevästi.
Fresco sahasi joissain paikoissa vähän enemmän mutta sillä olikin aukeampi alue ja voimakkaampi sivutuuli.
Kerrassaan vakuuttava suoritus molemmilta.

Lauantaina hakutreenit. Oltiin mosabackassa ja otettiin vaihteen vuoksi keskilinjaksi tie mitä pitkin yleensä mennään radalle. Maasto oli aika haastavaa. Radan alkupää avointa mutta risukkoista jossa paljon ohuita kaadettuja puita sun muuta estettä. Vasemmalla märkää ja oikealla kuivempaa. Toinen puolikas oikealla ihan avointa tuoretta hakkuuaukeaa ja vasemmalla nousi jyrkästi. Radan pituus n. 200 m. Tuuli treenin alussa eturajalta, lopussa pyöri takarajaltakin.

Frescolle ok treeni, vähän vaativuutta jonka koira selvitti kivasti. Ensin vasemmalle jossa etukulma tyhjä. Lähetin kaksi kertaa, ekalla meni vinoon ja otin takaisin. Oikealla etukulmassa tiheässä kuusikossa maalimies.
Sitten keskirata tyhjää. Vasemmalle otin jonkun kerran uusiksi kun yritti tehdä lyhyitä laakapistoja. Oikealle pari piikkiä joilla kyllä irtosi erittäin kiitettävästi jopa alueen ulkopuolelle. Eli samat ongelmat toistuivat kuin kisoissa, tosin korjatessa lähti paremmin oikeaan suuntaan kuin siellä.
Toinen maalimies oikeassa takakulmassa. Koira sai mennä tosi läheltä ennen kuin löysi, haju ei liikkunut yhtään pidemmälle koiran lähestymissuuntaan.
Viimeinen vasemmassa takakulmassa mäen päällä. Fresco sai hajun jo pitkältä mutta joutui rinteessä tarkentamaan aika lailla, ei silti ongelmaa vaan teki hienosti työtä kunnes löysi maalimiehen.
Maasto ei selvästi ollut Frescolle hankala, intoa riitti. Nuo pistot etenkin oikealle mietityttävät, ei kertakaikkiaan osaa siellä työskennellä oikein päin. Pitäisi varmaan ottaa norjalaistan sekametsää tai jotain apuja etenemiseen.

Mustin treeni puolestaan meni aika pipariksi, tosin syy oli kaiken muun paitsi koiran. Tehtiin hajuhakuja siirtyvillä maalimiehillä.
Ensimmäinen haju haettiin ryteikön poikki vasemmalta. Palasin keskilinjalle ja lähetin koiran. Pentu eteni reilun 10 m, hyppäsi puun yli, ulvahti kovaa ja pysähtyi istumaan kyyryssä. Lähti liikkeelle vasta kun menin sen luokse. Liikkui rauhallisesti ja vähän varovasti takapää aavistuksen jäykkänä. Löysi kuitenkin maalimiehen ja ilmaisikin sen hienosti.
Jatkettiin treeniä kun koirasta ei törröttänyt keppiä eikä reikiä tai aristavia kohtia löytynyt. Seuraavat kaksi hajuhakua ilmaisuineen ok, liikkuminen rauhallisempaa kuin yleensä.
Kolmannelle lähetin Mustin ja ihmettelin miksi se meni 20 metrin päässä maahan. Tollo ohjaaja oli pudottanut sinne yhden tyhjistä palkkapurkeista jota penne nyt hienosti ilmaisi. Palkkasin ja hain takaisin keskilinjan tuntumaan. Lähetyksellä ei lähtenyt kuin pari metriä. Menin vähän pidemmälle ja lähetin uudestaan, nyt meni suoraan maalimiehelle.
Viimeiseksi peräänlähtö jolla ei onneksi onnistuttu tössimään mitään.

Seuraavalla kerralla Mustille helppo treeni vaikka haamuilla. Muutenkin jatkoa pitäisi miettiä. Hajuhaku toimii tuolla hyvin mutta tuntuu hajua hakiessa etsivän jälkeä, kulkee helposti nenä maassa. Maalimiehelle lähetyksen jälkeen ei kuitenkaan jäljestä.
Kaikkiaan siis tapahtui kaikkea mitä ei suunniteltu. Koira kuitenkin hoiti tilanteen hyvin ja vaikka siihen ekalla pistolla selvästi sattui kunnolla, jaksoi etsiä ja ilmaista melkein normaalisti.
Kotona tutkin pentusen läpi enkä löytänyt mitään. Mikä lie siihen sattui.

Illalla vielä lenkille Lauran kanssa. Sen jälkeen pojat söivät pitkään luita ulkona ja sisään tultuaan Musti olikin ihan reporankana, harvoin olen sitä noin väsyneenä nähnyt.

Tuon kunniaksi lepäiltiin koko sunnuntai. Musti nukkui lähes koko päivän joten lepo taisi tulla ihan tarpeeseen. Metsälenkki sentään tehtiin sekä Frescon kanssa vähän säästöpossutreeniä (ruutu 5 x 5 m, esineinä kolikko ja pieni muovinen pullonkorkki) ja Mustin kanssa tottista naksulla sisällä. Noudosta ei edelleenkään tule mitään, ollaan ihan sekaisin kummatkin. Pitänee pitää taas tauko ja miettiä se myöhemmin uusiksi.