Onnea Tenkanen 9 kk !

Musti on ollut meillä tasan puoli vuotta. Tuo kuulostaa oikeastaan älyttömän vähältä, se on jo tullut niin tutuksi ja hitsautunut mukavasti laumaan.

Terkkuja vaan, mä oon vähän kasvanut !

Maanantai-iltana käytiin agitreeneissä. Paikalla oli taas ehkä puoli ryhmää joten ehdittiin tekemään paljon.
Ensin ohjattuna rengasta ja rengas - kujakepit yhdistelmää. Jälkimmäinen oli Mustille hankala, eihän se reppana vielä oikein osaa kumpaakaan. Mutta tarpeeksi lähelle toisiaan kun nuo siirrettiin niin sinnehän se sujahti namikupille oikeaa reittiä oikein nätisti. :)
Välillä tehtiin itsenäisesti istumisodottamisharjoituksia, siivekkeenkiertoa molempiin suuntiin ja yksittäistä aitaa. Ihan vähän tokoteltiinkin, hyvin keskittyy Musti tuohonkin hallissa. Muutenkin se on tosi rauhallinen kun ei tehdä mitään, kyttää kyllä intensiivisesti lisää hommia emännältä. Mutta ei ääntele tai riehu.
Lopussa vielä ohjattuna rengas - aita - putki, pyörähdettiin tuo pariin kertaan ympäri ja hienosti meni.

Paikalla oli ekaa kertaa Mustin aikana erittäin innokas ja kiljuvainen Elsa. Mustilla meinasi tippua silmät ja korvat päästä kun terrierineiti jalkautui halliin. :D Hetken ihmeteltyään Musti ei kuitenkaan välittänyt tuostakaan häiriöstä mitään vaan jatkoi hommiaan. Työ ennen muuta on selvästi pojan motto. :)

Yöllä Musti pyysi pihalle pissille. Tullaan agitreeneistä kotiin myöhään ja mennään suoraan nukkumaan ja kun se treenin jälkeen juo paljon, se ei jaksa olla pisimättä aamuun asti. Musti on tuossakin suhteessa kuin isänsä, juo paljon. Ilmeisesti sillä aineenvaihdunta(kin) käy kuumana treeneissä, esim lauantaina se pissi pitkästä aikaa sisään n. tunti sen jälkeen kun oltiin tultu treeneistä. Ja lenkiltä jossa se oli taatusti syönyt lunta.

Tiistaina Korrin tokokurssin viimeinen osa, aiheena ruutu ja luoksetulo.
Ensin ruutu. Fresco lähti merkille nätisti, pysähtyi takapää ruutua kohti, käskystä kääntyi ja lähti vajaan kymmenen metriä ja jäi pyörimään seinän viereen kasattujen agiesteiden luo. Pysäytin uudestaan ja käskin, nyt meni nätisti ruutuun johon pysäytin, käskin maahan ja palkkasin.
Riitta neuvoi tekemään paljon ruudun keskikohtatreeniä. Päätä ensin mihin vaadit koiran menevän ja tee siitä peli, lähettele koiraa "epävirallisesti" eri suunnista ja opeta se hakemaan keskikohta.
Tehtiin vielä pari kertaa näyttöruutuna, meni ok.
Seisahtamiset liian hitaita, ne pitää tehdä kokonaan uudestaan. Ovat levinneet joka liikkeessä.
Ai niin ja merkkitreeniä kanssa kahdella merkillä niin että koira juoksee merkiltä toiselle ja palkataan vaan niistä joissa menee korrektiin paikkaan. Tuo voisi olla hauskaa kunhan koiruuden saa tajuamaan pelin idean.

Sitten luoksetulo. Kriittinen ohjaaja jo varoitteli etukäteen siitä ja tästä ongelmasta mutta ilmeisesti lopputulema ei sitten ollutkaan niin paha. Otettiin kerran suorana, kerran molemmilla pysähdyksillä (valui vähän seisomisessa) käsimerkillä ja kerran pelkkä seisominen takapalkalla.
Tuli myös noottia siitä että koira on levoton ekan 10 m kun jätän sen.
Tuossa kanssa lisää treeniä (mehän ei treenata luoksetulon pysähdyksiä ollenkaan, pitänee alkaa) ja seisominen nopeammaksi.

Loppuun tehtiin vielä paikallaanolot. Makuussa vaihtoi lonkka-asentoon ja takaisin, muuten ei ongelmaa.
Väliajalla seuraamista, jäävää seisomista kävelystä (seisomisen kestoa) ja kaukoja. Seiso-istukin toimi nyt ihan nätillä tekniikalla, liekö treeni alkaa vallan tehota ?

Mustille tylsä päivä eikä mitään aktiviteettia. Penni sen sijaan sai jäädä kotosalle kuten eilenkin. Tuon olemus vapautuu ihan silmissä kun se tajuaa ettei tarvisekaan lähteä mukaan autoilemaan vaan saa jäädä isännän seuraksi pelaamaan palloa.

Ensi kesän tokon SM-kisat ovat saaneet omat kotisivut.
Toivottavasti tuonne ehtii piipahtaa ainakin katsomaan ellei sitten osallistumaan johonkin joukkueeseen.

Lilli kasvattelee mahaa Lahdessa. Yhteydenottoja pennuista kiinnostuneilta ihmisiltä on tullut tosi paljon, toivotaan nyt että kaikki menee hyvin loppuun asti.

Keskiviikkona käytiin broidilla kylässä. Käytiin lenkki pilkkopimeässä takametsässä, en tajua miten koirat voivat juosta pimeässä niin kovaa törmäämättä mihinkään.
Sitten Mustin kanssa sisälle, isot jäivät verannalle odottelemaan kun olivat niin märkiä. Hienosti Musti käyttäytyi taas pikkupoikien kanssa, pussaili ja tykkäsi niin että. :) Sille on kyllä jäänyt kasvattajalta tosi vahvana kiintymys lapsiin, kiitos vaan Pia ! :)

Torstaina Frescolle ruututreeniä pihassa pariin otteeseen. Lähettelin ilman sen kummempia alkumaneereita sieltä ja täältä. Alkuun haki vahvasti merkille eli meni etumerkin taakse. Lopussa alkoi ehkä vähän parantua mutta tuskin vielä tajuttiin keskikohtaideaa. Sisällä kaukoja ja seisomista eri tilanteissa.
Mustille ulkona kontaktivekotinta. Penne pysähtyy enimmän aikaa hienosti two one two off ilman erillistä käskyä ja kestää seisomassa vaikka juoksen ohi. Sivuetäisyyttä on myös otettu viitisen metriä. Tuo toimii kyllä hienosti vaan saapa nähdä miten saadaan se siirrettyä varsinaisille kontaktiesteille.

Lenkki lumisateessa sen jälkeen kun koirat olivat syöneet luita ulkona koko aamupäivän. Illalla Fresco oli taas tapansa mukaan nahkaa myöten läpimärkä. Sillähän on vähän erikoisen laatuinen turkki, imee vettä kuin pesusieni ja kuivaa tosi hitaasti. Onneksi iho on vahva ja terve, muuten sillä varmaan olisi hot spottia tai muuta vaivaa koko ajan. Mustille tuo turkinlaatu ei ole periytynyt vaan Mustin turkki on ihanteellinen. Ei kastu eikä tartu roskat ja kuivuukin nopeasti. Eikä sitä toistaiseksi ole ollenkaan niin paljoa mitä pentupörrö ennusti.

Hyvä artikkeli koiran stressistä täällä.

---

Perjantaiaamun kunniaksi onnea onnea yksivuotiaille tassulähteeläisille Falcolle, Selmalle ja Siirille ! Niin se aika kuluu, siitä on jo vuosi kun äkkilähdöllä lähdin töistä kotiin kun Mila alkoi synnytyksensä vähän etuajassa. Isäntähän tuota kyllä tuolloinkin vahti eli ei ihan yksin ollut.

---

Lauantaina ei maltettu pysyä poissa hakutreenimetsästä mutta tällä kertaa mentiin vaan lenkille. Penni jäi mutsille viihtymään ja me poikien kanssa suunnattiin pikkupakkasessa metsään kaiman eli Porvoon Mustin kanssa. Musteilla olikin kovin hauskaa, vetivät hullurallia pitkin metsää ja viihtyivät oikein hyvin toistensa seurassa. :)

Sitten ihmeteltiin mutsilla iltapäivään asti ja lähdettiin kotiin. Illalla kotona Musti varoi jalkaansa ja sitä tutkiessani löysin oikean takajalan kahdesta anturasta pienet viiltohaavat. Mistä lie tulleet, mutsilla ollessa ei varonut jalkaa ollenkaan ja sen jälkeen ollaan oltu vain omassa pihassa. Kummallista. Toisaalta Musti kyllä on rullaillut aika vauhtia jäisellä verannallakin, olisiko tuosta voinut peräti tulla haavaa ? Eivät onneksi ole syviä eli paranevat toivon mukaan ilman mitään kikkakolmosia.

Sunnuntaiaamuna lenkille laitoin kuitenkin pojalle tossun jalkaan, on vähän mukavampi liikkua niin. Ja kyllä nuo liikkuivatkin, mitä lie hajuja oli taas metsässä kun sillä tavalla koiria lennätti.
Lenkin jälkeen serkun ja intialaisen miehensä häihin. Mukavan intiimi tapahtuma ihanine tarjoiluineen. :)

Viikonloppuna myös tokoiltiin. Ulkona Frescon kanssa ruutua. Ei tajua keskikohtaa, kiertää reunoja ja hakee merkkejen taakse. Tehdään vielä vähän tällä systeemillä ja jos ei ala tajuta, muutetaan taktiikkaa. Nyt siis naksutan ja heitän lelun kun menee oikeaan paikkaan, lähettelen läheltä eri kulmista.
Muutaman kerran myös ohjattua. Lauantaina lähti keskikapulalle oikean sijaan ja kielsin kovaa. Sehän ei meinaa kiellosta pysähtyä väärälle mennessään, tuossa täytyisi saada käsky läpi niin olisi edes jotain mahdollisuutta pelastaa jos kisoissakin käy noin. Sunnuntaina ei sitten lähtenyt oikealle ollenkaan, ei kertakaikkiaan tajunnut mistä kapula löytyy vaan lähti ihan väärällä linjalla.
Vasen sujui hyvin. Frescohan pysähtyy merkille sivuttain oikea kylki ohjaajaa kohti. Vasemmalle lähtiessään pyörtää ympäri nenä ohjaajan kautta. Tuo on minusta hyvä, noinhan se lähtiessään näkee oikean eli vasemman (selkeää, eikö totta) kapulan ensin.
Sisällä kaukoja, seisomista, seuraamisen askelia.

Mustin kanssa sivulletuloa, miniseuraamisia (ei hurraamista edelleenkään), luoksetuloa (muotoutumassa) ja noutoa (muotoutumassa sekin).

Ai niin, suuri päivä ainakin melkein: Musti nosti viikonlopun aikana kaksi kertaa koipeaan pissiessään. Joko siitä on tulossa iso mies kohta ?

---

Lauantaina syntyi Ruotsissa Linuksen (Tassulähteen Uusi Kuu) ensimmäinen pentue, emänä Socker (Kastanjeback's Whispering Star).
Ihana valkovoittoinen mytty:

Pennut ovat siis British Dream's -kissalassa.