Niin se meni ensimmäinen vuosi että vilahti !

Fyysisesti Musti lie aika samoissa kuin viime katsauksessa eli korkeutta aika sama mitä isällään (mitä se sitten ikinä onkaan) ja painoa n. 22 kg hoikassa kunnossa.

Tältä se tätä nykyä näyttää:

Yhteiselo on sujunut aika rattoisasti. Musti on ikäisekseen kohtuujärkevä, sillä ei ole ollut sen kummempia mörkökausia tai auktoriteetinkokeiluongelmia.
Musti tulee hyvin toimeen vanhempien koirien kanssa. On kyllä aika fyysinen, kipakka ja säpäkkä eli kiihdyttäviä tilanteita saa vähän valvoa. Fresco hakee edelleen pennulta edelleen pallot yms suusta tahtoessaan ongelmitta.
Pennin kanssa nuo leikkivät aika paljon ihan kunnon painileikkejä. Fresco ei juuri noihin temuamisiin osallistu, se leikkii sitten Pennin kanssa itsekseen kun mieli tekee.

Ekan vuoden aikana Mustin kanssa on opeteltu

tottelevaisuutta
- perusasento alkaa olla aika hyvin hanskassa. Vasemmalle- ja täyskäännökset ok, oikealle käännökset aika harjoittelematta.
- seuraaminen jumissa, ollaan edelleen muutamassa askeleessa.
- jääviä ei tehty sen kummemmin, asentoja yksikseen harjoiteltu jonkun verran.
- kaukoja tehty alustavasti, samoin ruutua.
- luoksetulon loppuasento enimmäkseen hanskassa, samoin vauhtiluoksetulo. Noita ei ole yhdistelty juuri lainkaan.
- nouto yllättävän hyvä. Pitää kapulaa pureksimatta rauhallisissa tilanteissa, kiihtyessään puree. Pysyy paikalla kapulaa heitettäessä ja tuo sen eteen.
- paikallaanmakuuta. Ollaan makuutettu yksin ja seurassa, aika lyhyitä aikoja kuitenkin. Itse en ole mennyt vielä piiloon lainkaan.

agilitya
- puomin ja aan alastulokontaktit hyvät, aan ylösmeno vähän kysymysmerkki. Keinulla vien vielä enimmäkseen pannasta pitäen tai itse ihan vieressä ollen, tuolle ei olla otettu vielä vauhtia ollenkaan.
- rengasta, pussia ja pöytää tehty satunnaisesti.
- aitoja medikorkuisina.
- erilaisia ohjauskuvioita.
- keppejä kujana (liian) vähän.

hakua
- ilmaisut hyvät, tosin tehtyä vain lyhyttä 10-15 haukkua. Aloittaa itsenäisesti, haukkuu ilman apuja kunnes palkataan.
- lähtee useimmiten ok tyhjäänkin metsään ilman apuja.
- käyttää nenäänsä.
- tarkoituksellisia tyhjiä ei ole tehty.

jälkeä
- ajaa jälkeä muuten ok mutta kun vauhtia on niin tarkkuus helposti kärsii.
- ilmaisee esineet ja kepit maahanmenemällä parhaimmillaan ilman apuja.

Ja ennen kaikkea Musti osaa käyttäytyä sivistyneesti jo aina monessa tilanteessa.

Mustin kouluttaminen on ollut tosi mukavaa. Sillä on hyvä keskittymiskyky ja se on aktiivinen tekijä, tarjoaa asioita eikä jää ihmettelemään. Ei tunnu myöskään paineistuvan jos ei tajua mitä siltä halutaan. Vinkumista saattaa tosin tulla esiin tuollaisissa tilanteissa. Musti ei häiriinny toisista koirista tai vieraista treenipaikoista.
Palkkana kelpaa lelu taikka namit. Enimmäkseen käytetään nameja koska kuten aiemmistakin kirjoituksista käy ilmi, Musti on Ahne.

Ainoat löydetyt pelonaiheet ovat röhköporsu ja valjaat joiden pukemista Musti inhoaa. Päälläolevat valjaat eivät ulkona ollessa ja mennessä häiritse lainkaan.

Musti nostaa myös koipea nykyisin, ainakin satunnaisesti. Ehkä puolella pissikerroista ? Eli varsinaista kiirettä sillä ei ole tuon homman kanssa ollut.

Rasittavia piirteitäkin siinä toki on. Se räksyttää helposti omille koirille kiihtyessään ja yrittää pysäytellä niitä kun ne juoksevat. Musti myös raivoaa autoon jäädessään kun Fresco tekee hommia. Ja jotain muutakin varmaan, ei vaan nyt tule mieleen.