Blogisti lomailee, siitä harvat päivitykset. Vai toisaalta, eikö sen pitäisi mennä niin että lomalla olisi hyvin aikaa kirjoitella ? Näköjään ei.

Maanantaina aamusta Kirkkonummelle Mölsän Suskin tottiskoulutukseen Sarin kanssa. Mukana kaikki koirat, koulutukseen osallistuivat tosin vaan pojat Pennin seuratessa toimintaa autosta käsin.
Frescon kanssa pohdittiin noutoa. Meidän palautukseen kun pitäisi tunnetusti saada rutkasti lisää vauhtia. Tehtiin sekä vauhti- että iskunoutoa ja vauhtia saatiinkin jonkun verran lisää. Noissa Frescolle tuntuu tulevan konfliktina se että sen pitäisi päästää kapulasta irti ja vaihtaa leluun. Pitää vielä itse miettiä tuota. Myöhemmin huomasin että se päästää kapulasta irti paremmin kun en heitä lelua vaan pidän sen itsellä ja hetsaan sillä. Kai tuota voi noinkin tehdä, tosin en usko että vauhtia tulee vastaavasti niin paljoa lisää noin tehtynä. Tuohonhan Frescon kanssa törmättiin aikoinaan Enqvistin Christan opissakin, ei päästänyt kapulasta irti.  
Lisäksi katsottiin vinoutunutta luovutusta. Tuohon neuvoksi palkka rintataskusta tai liivin alta ja jännitettä ennen palkkaa. Muistettava treenata !
Fresco teki myös paikallaanmakuita ja ylösnousemisia. Muista mennä vähän taaemmas palatessa, älä jää koiran etujalan viereen. Nousi mallikkaasti joka kerta.
Lisäksi hajotettiin Frescon toinen lempparilelu eli nännikumi. Onneksi saatiin tiistaina Sarilta uusi tilalle, kiitos kovasti !

Mustin kanssa seuraamista. Palkkaus ihan uusiksi kuten arvelinkin. Vasen rintatasku, vasen käsi ja palkka vasemman jalan viereen ehkä vielä kuonon vasemmalta puolelta. Paikka parani heti hurjasti. Tuosta ei auta nyt lipsua vaikka se itselle vaikeampaa tuntuu olevankin.
Jääviä, tuossa terävämpi käsiliike, vaaditaan nopeita asentoja ja muistetaan taas palkkaus ja jännite. Plus järjestys istumiset seisomiset maahanmenot. Virityssanaa / kosketusta pitäisi myös funtsia.
Yksi iso ongelma eli vinkuminen unohdettiin käsitellä kokonaan kun ei Musti tuolla vinkunut. Toistoja tuli sen verran ja ohjaaja oli jännittyneen koomainen ettei koirakaan kovin noussut vaan oli vähän unessa sekin.

Hirveän hyvä ja hyödyllinen koulutus, suosittelen lämpimästi. Suski tietää mitä tekee ja osaa siirtää tuon tiedon vaikka rautalangasta vääntäen vähän tumpelommallekin kuten allekirjoittaneelle. Suurimmaksi osaksi opetus mielestäni kulminoituu palkkaukseen: mistä, miten ja mitä.
Nyt vaan itse tiukkana ja palkkaus oikein vaikka se itselle olisikin työläämpää. Koulutetaan siis itseä koiran lisäksi.

Illalla olisi ollut talvikauden viimeiset agitreenit ja siellä epäviralliset kisat. Jätettiin tuo Mustin kanssa väliin ja kotona lepäilyn lisäksi kokeiltiin Suskin oppeja käytännössä plus tehtiin keppejä. Isäntä kun väsäsi meille täyden keppisarjan, nyt kelpaa treenailla kotonakin:
1239860905_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Fresco juoksi ruutuja sieltä ja täältä rakennusten välistä ja puskien takaa. Hieno fiilis, koira ihan täpsynä ja enimmäkseen löysi mihin piti. No, ensimmäisellä yrityksellä yhteen ruutuun se meni peräkärryyn painepesurin viereen. Hmm.

Tiistaina aamusta metsälenkille, sitten Särkivaaralle katsomaan aussiepupseja. Ihania !

Illalla talvikauden viimeiset kimppatokot Agitokolassa. Ehdittiin taas tehdä tosi hyvin kun paikalla oli meidän lisäksi vain Liina & Sepi.
Frescolle ruutu (palkka ruudussa). Muuten hieno ja nopea, ekalla kerralla lähti merkin sijasta vieressä oleville kepeille. Muutamia toistoja läheltä ja vielä kerran koko liikkeenä jolloin vielä seisautin sen ruutuun (hyi hyi sanoo nyt Tytti ;D) ja kävin palkkaamassa siellä.
Muutaman kerran merkkiä, palkka heittämällä merkille. Ruudun loppuosuutta erikseen. Vauhtiluoksetulo, kaukot, metallinouto hypyllä, ohjattu nouto (vasen), noudon luovutuksia. Ei isompaa häikkää missään. Kaikkiaan tosi kiva ja vauhdikas treeni.

Ennen tokotuksia lenkki Konalassa poikien kanssa, käytiin mm. Sirkuskentällä vakoilemassa Niinan & Nemon tokotusta Korrien opissa.

Keskiviikkoaamusta Nahkelaan Annen ja Hannelen kanssa. Ensin tokotettiin kentällä.
Frescolle ruutu merkiltä samasta suunnasta lähetettynä molempiin suuntiin, eri kerroilla tietysti. Kuulostaapa tosi epämääräiseltä. Eli kentällä oli merkki ja sen molemmilla puolilla ruudut. Taas palkka ruudussa. Meni hyvin ja sinne minne osoitettiin. Yritettiin hakea visuaalista vaikeutta niin että toisen ruudun (punaiset merkit) takana oli rakennus ja toisen (matalat vihreät merkit) lumihanki.
Lisäksi ohjattu nouto (oikea). Vähän ponneton esitys, joskaan ei varsinaisia virheitä. Kaukoja, noudon luovutusta.

Mustin kanssa jääviä, seuraamista. Seuraamisen paikka tuntuu itsestä suht kivalta, ehkä vähän voisi vielä olla taaempana. Jäävien eka satsi kiva, toinen ihan lopputreenistä huonompi, paras terävyys jäi puuttumaan. Lyhyempiä treenejä siis noiden suhteen.
Tehtiin myös vähän tokon luoksepäästävyyttä, tuossa pitäisi vielä miettiä mitä itse haluaa eli saako koira nousta vai ei. Itse tykkään melkein että saa, se on koiralle helpompaa ja rennompaa noin. Musti kun ei ole kuitenkaan isänsä eli ei liipaise heti tulijan syliin.

Tokotuksen jälkeen tehtiin viereiseen pusikkoon esineruutu, kevään ensimmäinen meille. Frescolle kolme esinettä. Koiruus oli ihan diesel, alussa en tiennyt etsiikö se jälkeä, tarkkuusesinettä vai mitä. Kaikki esineet kuitenkin löytyivät, joskaan eivät varmaankaan ihan viidessä minuutissa. Nyt lisää hauskuutta ja hetsaamista tuohon !

Mustinkin kanssa kokeiltiin. :D Liivit päälle, appari vei esineen metsään koiran nähden ja jätti sinne. Musti lähti miljoonaa - hakumetsään ilmeisesti mielestään. Se kertakaikkiaan kieltäytyi kiinnittämästä esineeseen minkäänlaista huomiota millään konstilla. Perhana kun tuovat pehmoleluja häiritsemään hänen työntekoaan, tuntui penne ajattelevan. Kun homma ei luonnistunut, jätin sen sikseen ja pistin mietintämyssyn päähän.

Kotona oli pakko ottaa revanssi kun homma meni niin reisille. Liivit ja appari pois kuvioista sotkemasta. Otin ensin pihalla tuomista jalkapallolla ja sillä pahuksen pehmolelulla. Toimi.
Sitten metsään tontin viereen. Lelut piiloon koiran kanssa vieden, hetsaamista ja lähetys. Vähän meni aikaa ennen kuin Musti tajusi että noihin pitää reagoida mutta toisella treenikerralla nousi jo kahdella pistolla kaksi esinettä. Kiva vauhti päällä, palauttaa suht suoraan ja käteen. Hienoa, kyllä se tuosta ! Pitää vaan tehdä homma ihan eri maneereilla kuin ukkojen haku että poika tajuaa eron.

Iltapäivällä Anu kävi meidän pihalla treenaamassa Roosan kanssa. Otettiin samalla Frescon kanssa paikallaanolot ja vähän muuta pientä pyöritystä.

---

Kissivauvat eli mininaamat voivat hyvin ja paksusti. Silmät ovat jo auki ja pienenpientä kävelyä muistuttavaa liikettä tapaillaan. Enimmäkseen kyllä vaan ollaan ja kasvetaan.

1239860918_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1240404273_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1240404494_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Torstaina Sinin kanssa esineitä ja vähän tottista Landbossa. Tottis meni ihan löysäilyksi omalta osin, ei ollut oikeaa virettä itsellä eikä välttämättä koirillakaan. Frescon kanssa vaan ministi seuraamista, Mustin kanssa pienenpieniä seuraamispätkiä ja jääviä.

Esineruutu tallattiin kallioiseen vähän nousevaan rinteeseen. Syvyys 50 m ja leveys taisi olla vähän vajaa ?
Frescolle kolme helppoa vierasta esinettä, Sini vei ne takarajalle niin että koira näki. Hyvä nostattava treeni, kolme pistoa ja kolme esinettä. :) Vauhtiakin oli ihan eri tavalla kuin edellisenä päivänä.
Mustille vietiin kahden koiran kanssa pari omaa helppoa esinettä. Ekalla pistolla unohti taas mitä haetaan ja juoksenteli ympäriinsä hetken. Otin haltuun, mentiin lähemmäs josta lähetin, toi esineen. Toisella pistolla toi toisen nätisti.
Tuohon pitää ottaa Mustin kanssa kunnon rutiinivalmistelut, esim yhden esineen haku itse vietynä ennen ruutuun tuloa. Tuotahan on Fresconkin kanssa tehty satunnaisesti.

Ennen esinetreeniä kävin vaihteeksi hoidattamassa itseäni eli nauttimassa jalkahoidosta. Käly tekee mm. noita tuolla, käykäähän jos siltä tuntuu. Kyllä oikeasti nousee tassu kevyeen tuon jälkeen !

Perjantaiaamusta Lauran kanssa lenkille jossa tapahtui se pahin mahdollinen tähän saumaan, Fresco joutui kahden nöffin pöllytettäväksi. Sen verran pahasti otti kipeää että poikaparka ontuu oikeaa etujalkaa ihan huolella eikä siis kisaa Liedossa lauantaina. :( Harmin harmi. :(
Toivotaan ettei tuo ole mitään vakavampaa.

Lauantaina Fresco jäi kotiin kun lähdettiin Pennin ja Mustin kanssa lenkille. F ontuu edelleen ihan selvästi.
Tehtiin metsä- ja remmilenkin aikana myös Mustin kevään ensimmäinen jälki. Pituutta n. 500-600 m, paikkana tuulinen pelto. Keppejä seitsemän. Jäljestys oli aika huonoa ja epätarkkaa, kova tuuli heitteli tuoreita hajuja ihan miten sattuu. Keppejä nousi viisi, eka ja toiseksi vika jäivät. Keppi-ilmaisut edelleen talvitauon jälkeen tosi nättejä, pentu menee maate kepin jäädessä etujalkojen väliin.

Olin koko päivän ihan sairaan pahalla päällä tuon hemmetin jalkaepisodin johdosta.
Vähän sentään piristivät uutiset kissanäyttelystä, Siiri ja Lassi olivat taasen kerran olleet tuomarin mielestä sertinsä arvoisia. Onnea kissit ja Ilona !

Sunnuntaina käytiin aamusta Mustin kanssa jälkimetsässä. Jälki ehkä 300 m ja tosiaan metsässä tällä kertaa. Keppejä viisi. Meno oli vähän vauhdikasta mutta muuten aika mallikasta, tuhina vaan kävi. Keskimmäinen keppi jäi metsään. Jana oli lyhyt n. 10 m, pitää alkaa pidentämään ja muutenkin treenaamaan tuota Mustin kanssa.

Iltapäivällä lenkki Aijan kanssa, taas Fresco kotona. :( Jalka parempi sikäli että kävely näyttää kutakuinkin normaalilta mutta juoksussa keventää edelleen ihan selkeästi.
Grillailua ihanassa ilmassa, pihatöitä, vähän tottista ja keppejä Mustille.