Maanantaina hakutreeneihin. Kevään ensimmäisen kovemman ukkosmyräkän jälkeen ilma oli viileän raikas, kova tuuli melkein keskilinjan suuntaisesti takaa.  Keskilinja kulki kallion päällä, maasto oikealle vietti vähän alas ja vasemmalla pysyi tasaisena ja avoimena. Oikealla rinteen alla hakattua metsää, risukasoja, kaadettuja puunrunkoja (eli yksi hakumesta taas menossa käyttökelvottomaksi, toim. huom.)

Paikalla oli meidän poikien lisäksi vain kolme koiraa joista yksi oli ensimmäistä kertaa ryhmässämme esittäytynyt husky-mix Tassu. Hurmaava neiti, avoin ja mahdottoman kaunis kevyt liikkuja. :)

Fresco aloitti treenit. Mielentila oli samanlainen kuin yleensä koetta seuraavalla treenikerralla eli tuli hännän alla. Hmm, pistää miettimään että kokiko se sitten sunnuntaisen treenin jotenkin kokeenomaisena? Mitään muuta ihmeellistähän tuossa ei ollut kuin vieras paikka. Vai ehkä jännittävä ohjaaja ? En ainakaan tunnusta.

Frescolle kuusi maalimiestä lyhyehköin vähän loppua kohti pitenevin ilmaisuin samaan tyyliin kuin eilen eli niin että koira näkee kun maalimies lähtee ilmaisun jälkeen etenemään sivurajalla keskilinjan suuntaisesti.
Kaikkiaan enimmäkseen aika nätit pistot. Parilla eteni turhankin pitkälle sivurajan yli, löysi maalimiehen paluumatkalla kun huusin takaisin. Ei tyhjiä.

Mustille neljä maalimiestä valmiina, suorat pistot, ei apuja. Ilmaisut vaihtelevasti 15-30 haukkua. Haukkuminen osin levotonta liikkumista, maalimiehet palkkasivat hyvin kun rauhoittui haukkumaan maahan. Tuosta muistettava sanoa ensi kerralla.
Ekat kaksi pistoa ok. Kolmannella lähti käymään etukulmassa ja viipyi pistolla tosi kauan. Löysi maalimiehen takaisin tullessaan.
Neljännellä lähetin ainakin kaksi kolme kertaa ja otin takaisin kun kääntyi vaihtelevasti eteen/taaksepäin ihan liian aikaisin. Tuossa oli vaikea maasto, suoraan edetäkseen Mustin olisi pitänyt ylittää pienenpieni tukkipino ja muuta rytöä. Lopulta lähti suoraan ja löysi maalimiehen bunkkerin ovensuusta. Hyvä pitkä ilmaisu.
Lähetykset ja piilolta kuljetukset vapaana. Noihin pitää panostaa. Etenkin lähetykset tuntuivat itsestäkin huonolta nyt kun niihin aloin kiinnittää huomiota.

Kaikkiaan kiva treeni. Ensi kerralla muistettava:
- Frescolle pidempää ilmaisua, nyt alkaa katsella minua kun lähestyn kun on näköjään pidempään palkattu lyhyemmistä
- Mustille purkit piiloon, palkkauksen ajoitus siihen kun rauhoittuu maahan haukkumaan.

1241337649_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Maanantai-iltana aloitin (taas) Mustin valjaideninhonkarkotusprojektin. Sehän on ihan natiaisesta asti inhonnut kaikenmaailman kahleita eli pantoja, valjaita ja pk-liivejä. Luimistelee ja sinkoilee aina kun niitä puetaan. Lenkeillä tai treeneissä ei pukemisen jälkeen huomaa vermeitään lainkaan mutta riisuminen aiheuttaa taas päätöntä sinkoilua. Ajan mittaan homma tuntuu menneen enemmänkin pahemmaksi kuin paremmaksi ainakin muiden kuin pannan (jonka kanssa homma sujuu ilman suurempaa draamaa) kanssa.

Tuosta johtuen Musti sai illalla valjaat päälleen, pitää niitä tästä edespäin aina lukuunottamatta emännän työpäivää jolloin valjaat otetaan turvallisuussyistä pois.

Ensimmäinen ilta meni pöydän alla mököttäessä. Ruokaa saadessa ja ulos mentäessä kammovaljaiden olemassaolo unohtui kokonaan. Yöllä se taas muistui mieleen ja Musti piippasi yhdestä eteenpäin jonkun aikaa, en tiedä kuinka kauan koska hain korvatulpat käyttöön ennen kuin olisin heltynyt vapauttamaan pienen pinteestä.
Tiistai-ilta meni paremmin, Musti liikkui rennosti sisälläkin eikä tuntunut muistavan valjaita kuin hetkittäin. Yöllä ei mitään erikoista.
Aamuisin valjaat otetaan pois kun Musti puhdistaa kissanruokakuppia, on pysynyt noin rauhallisena eikä sinkoa ulos valjaista. Hyvä.

Tiistaina piti tehdä agia Sarilla mutta suunnitelmien muututtua päädyttiin Ojankoon tokottamaan. Aika vilinä siellä olikin, koiria pilvin pimein ja kuudesta eteenpäin joka läpi varattuna. Onneksi me mentiin paikalle ajoissa ja lopeteltiin jo tuolloin.

Frescolle ruutua. Kävin rakentamassa ruudun valmiiksi ja lähetin koiran sinne merkin kautta. Meni ok. Toisesta suunnasta ruutu ok mutta merkin löytämisessä oli vaikeuksia, sinne piti aina mennä parin metrin päässä olevan tokoesteen kautta. Lelu ruudussa, ruutu pitkällä matkalla eli lelu ei näkynyt lähellekään merkkiä.
Vähän kaukoja, suora luoksetulo, seuraamista, idari merkeillä varustettuna. Kivaa, innokas koiruus. :)
Myöhemmin kotipihalla vielä ruutua lähimatkalta, lentävä palkka heti kun meni etumerkkejen ohi. Muuten ok mutta ei kyllä mene alkuunkaan keskelle.

Mustille ensin vähän agipyöritystä. Mukana
- aitoja maxikorkeuksin (tiputti pari, reagoi minusta kun huomautin kevyesti asiasta)
- rengas (kerran meni ohi)
- aa (ylösmenokontaktikin ok, hidastin ja kumarsin itse sen kohdalla)
- pituus (ekaa kertaa, ei vaikeuksia paitsi kerran tuli sivusta ulos kun kaarsin itse liian tiukkaan)
- kepit (sisäänmeno radallakin ok, pujottelee oikein loppuun asti jos en itse kiirehdä)
- puomi (ylösmeno laukalla, vaakapätkä ja loppu ravilla joita pitäisi pikkuhiljaa alkaa saada nopeammiksi, kerran lähti palkkaamisen jälkeen puomilta ennen lupaa)
- putki (tehtiin viimeksi vaikeaksi osoittautunutta vientiä niin että olen itse ulkopuolella. Edelleen alussa vaikeaa, lopussa sujui ok).
Keinua piti tehdä mutta se unohtui ihan kokonaan vaikka siinä tarjolla olikin.
Kiva ja hyväntuntuinen treeni siis kaikkiaan. Mustin kanssa on kiva tehdä agia kun se ei ole vielä mikään raketti. Liikkuu kuitenkin halukkaasti, hallinnassa ja pienin kaarroksin.

Agin jälkeen Mustille pieni tokotreeni.
- vähän seuraamista, ok.
- sivulletuloja. Noita pitäisi tehdä enemmän suorapalkalla eikä jatkaa muuhun liikkeeseen, palkkaamattomuus alkaa näkyä.
- jääviä. Ohjaaja vähän huolimaton, näkyi väärinä asentoina. Maahanmenot ok, istumiset tahtoi seistä.
- luoksetulo. Ei erityisen nopea.
- paikallaanoloja, pari reilun minuutin pätkää. Paljon häiriötä ympärillä, penne pysyi hyvin.

Kotona vielä Mustille vähän tokotusta ja keppejä. Kaikkiaan Mustin tokofiilistä pitäisi alkaa vähän nostamaan, nyt homma on ollut (ehkä vähän turhankin) teknistä.

Treenataan nykyisin turhan paljon yksin. Fiilis on silloin usein liian löysä eikä kaikkia virheitä itse näe. :(

---

Lopetin Valon ehkäisypillerit viime viikolla, elätellään toiveita että jos sitä vaikka kesällä pääsisi astuttelemaan.
En tiedä johtuuko hormooneista vai mistä mutta nyt se sitten kuvttelee imettävänsä Armia:
1242287516_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Saas nähdä kehittääkö vielä maidonkin, näistäkin on kuultu. Toivottavasti ei. Muutenkin saisivat moiset puuhat lopettaa, jatkossa käenpoikanen ei välttämättä tee hyvää omien pentujen odotukselle.

Pikkipennut ovat ainakin osin keksineet syömisen riemut.
Kuvassa Lempi (voi ei, sillä on jo kutsumanimi, ei lupaa hyvää) näyttää miten hommaan suhtaudutaan tosissaan:
1242287669_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Keskiviikkona agitreenit kera kouluttajan. Ja olihan vaan pyöritystä. Tehtiin neljää ratapätkää, kahta itsenäisesti ja kahta valvovan silmän alla. Itsenäiset onnistuivat ihan hyvin ainakin omasta mielestä, varmaan Villellä olisi niihinkin löytynyt korjattavaa. ;)
Valvotut eivät sujuneet sitten ollenkaan. Toinen oli aika perusvientiä, kiharaa neljällä vierekkäisellä aidalla. Jostain syystä ei saatu hommaa toimimaan alkuukaan vaikka ollaan jonkun verran tuontyyppisiä Mustinkin kanssa tehty.
Toisessa oli joku ihmevienti, saksalainen vai mikä lie ? Never heard ja ohjauskin oli sitten sen mukaista. Koiraparka kun ohjaaja vaan tolloilee.

Aika teknisiltä tuntuvat tämän kesän treenit, ei riitä että homma onnistuu jotenkin vaan sen pitää onnistua nopeasti ja eri tavoin. Mielenkiinnolla odottelen jatkoa.

---

Kissivauvojen tulevat kodit alkavat pikkuhiljaa valikoitua. Tällä hetkellä näyttäisi että cremeillä ja suklaalla on jo kotinsa valittuna. Vapaina siis sijoituskotia etsivät punainen poika ja kilpikonna tyttö.

1242295322_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Torstaina suunnattiin aluksi erittäin tuuliseen Ojankoon. Ensin agitettiin Mustin kanssa. Rakennettiin eiliset treenit ja katsottiin miten homma pitää tehdä että se lähtee toimimaan. Ja toimihan se. Jopa niin hyvin että funtsin että olikohan meidän saksalainen toteutettu jotenkin väärin. No, siitä varmaan kuulemma jatkossa.

Frescon kanssa tokoa. Seuraaminen (ok), luoksetulo (voisi olla nopeampi) maahanmenolla (hyvä) ja sen jälkeen ruutu. Ruutu piiitkällä, punaiset merkit oranssia aitaa vasten. Meni oikeassa linjassa ja vaikkei ihan heti löytänyt ruutuun sisälle, meni kuitenkin sinne päin eikä jäänyt pyörimään välille tai mennyt luoksetulon merkille.
Ohjattu nouto molempiin suuntiin, hyvä. En ottanut luovutusta vaan heitin lelun vauhdista palautuksessa. Merkit kaikkiaan tosi kivoja ja melkein reippaita.
Lopuksi vielä uudestaan ruutu (ok), lelu ruudussa joka kerta.

Sitten lenkille metsään koko kolmikon kanssa ennen siirtymistä toiseen paikkaan. Lenkin jälkeen Paville hakuryhmän seuraan.
Sielläkin Frescolle luoksetulo, ruutu (meni kaksi kertaa luoksetulon alkumerkille, päästiinpä korjaamaan tuotakin. Kolmannella löytyi ruutu. Tosin ei vieläkään osaa ruutuun muualta kuin merkiltä, tuohon pitäisi kanssa pistää aikaa. Eli kisassa ei voi korjata jos pöllöilee muualla kuin missä pitäisi). Paikallaanolot seurassa, makuun käskyt liikkurin kera, ei ongelmia. Parit kaukot joissa ainakin yksi vajaa istuminen. Idari merkeillä, seisoi istumisen kerran. Henkilöryhmä, hyvä.

Mustille perusjuttuja, ei isoa huomauttamista. Sain sen jopa Ojangossa kerran jyrähtämällä olemaan enimmäkseen hiljaa autossa kun tein Frescon kanssa, yleensähän tuo huutaa kuin päätä leikattaisi. Tuohon voisi panostaa kun nyt näkyy menevän käsky taas perille tuossakin asiassa.

Valjasprojekti etenee, penne on sisällä aika oma itsensä nuo päällä, ei vingu yöllä eikä murjota päivällä. Riisuminen ja pukeminen on edelleen vähän ikävää, tehdään tuota kuuri kunhan valjaiden pitäminen saadaan vielä neutraalimmaksi.

Lauantaiaamuna lähdettiin koko köörin kera lenkille linjoille. Linjojen päässä koirat piuhoihin kiinni ja jälkiä tallaamaan. Molemmille pojille jäljet tuuliselle pellolle, molemmilla kahdeksan keppiä ja jäljen ikä 30-50 min.

Jälkien vanhentuessa tein viereiseen metsään esineruutukaistaleen, mitat ehkä 15 x 40 m. Frescolle ruudussa neljä esinettä joista tuotin kolme. Muut helppoja pehmeitä leluja, yksi pyykkipojallinen jälkimerkki joka sekin nousi näppärästi. Viimeistä paikansi pidempään, muut nousivat helposti.
Mustille kolme helppoa esinettä. Nosti näppärästi kaksi, mentiin yhdessä etsimään kolmatta aika pian kun ei alkanut löytyä. Tuodessa mälvää lopussa, pitää saada loppu määrätietoisemmaksi. Toisaalta eihän se vielä edes kunnolla tiedä mitä tekee, esineitä ei olla montaa kertaa nosteltu.

Molempien jäljenajo oli vauhdikasta eikä niin kovin tarkkaa. Jäljet kuitenkin nostivat lyhyeltä janalta ok. Kepeistä nousi molemmilta seitsemän. Mustin keppi-ilmaisu ei toiminut kunnolla, paikansi tosi pitkään ja tahtoi sen jälkeen helposti ottaa kepin suuhun eikä käydä makuulle.

Iltapäivä viihdytettiin kissivauvoja muutamankin pennunkatsojan kera.

Sunnuntaina taas aamusta linjoille ja jäljille, tällä kertaa jäljet metsään. Keppejä molemmille kahdeksan. Mustin jäljellä pituutta n. 300 m, Frescolla tuplasti tuo. Vanhenivat hyvin vähän aikaa eli varmaan puolisen tuntia.
Mustin kanssa alettiin harjoitella suorempaa etenmistä janalla, ei vielä oikein onnistunut. Jäljen nosti ok, ajoi kivasti vaikkakin reippaasti ja nosti seitsemän keppiä.

Frescon kanssa muutamalla huomautuksella saatiin jopa suoraa etenemistä janalla, käytin maastoa ja metsän reunaa hyväksi tuossa. Annoin ajaa reippaasti, pidin liinan päästä kiinni ja ajoittain hölkkäsinkin perässä. Keppejä nousi seitsemän tuollakin. Tarkkuuttahan tuohon pitäisi saada lisää ja joo, tuolla vauhdilla sitä ei tule. Mutta katsellaan nyt mihin tämä riittää, en tiedä kisataanko edes jäljellä ihan heti.

Illalla agia, mentiin Mustin kanssa ATDn järkkäämään puolentoista tunnin intensiivikoulutukseen jossa aiheena valssit.
Koulutus oli erittäin teoriapainotteinen, mukana kolme koiraa joista kukin teki ehkä vajaan 10 min treeniä. Teoria oli kyllä ihan asiaa joten ei valittamista siltä osin, mennään varmaan kesän mittaan noihin toistekin jos mahdutaan mukaan.