Maanantaina hakutreenit Porvoon suunnalla kera hirvikärpästen. Ei tallattu, ei isompaa tuulta. Joku ilmavire vasemmasta sivulaidasta, sanoivat koirat.

Ensin Fresco. Kävi aika kierroksilla. Ensin nätti pisto vasemmalle jossa maalimies umpparissa jokunen kymmenen metriä etukulmasta eteenpäin. Melkein meni piiloon sisään mutta ei sitten ihan kuitenkaan. Seuraava pisto oikealle, tyhjä. Vasemmalle tyhjä ja oikealla maalimies. Jotain sähellystä tuossa välissä ?

Meniköhän tuo edes noin ? Jotenkin muistan treenin tosi huonosti paitsi että fiilis oli hyvä, pistot kohtuusuoria ja koira työskenteli koko ajan oikein päin.

Mustille kuusi pistoa, jokaisella maalimies, ei tyhjiä. Eri pituista ilmaisua. Ilmaisut kaikkiaan eivät kuulema parasta Mustia, minusta kohtuullisen ok lukuunottamatta aloituksia jotka olivat "normaalit" mutta eivät Mustimaiset suoraan lennosta. Otettiin illalla kotipihalla isännän ja pallon kanssa parit aloitustreenit.
Mutta treeniin. Ekalla pistolla oikealle maalimies n viiden metrin päässä lähetyspisteestä ja kierroksilla käyvä penne suhahti nenä kiinni ohi. Etsi koko oikean puolen, ylitti radan päässä keskilinjan ja tuli vasenta puolta takaisin. Great. Otti maalimiehen hajun lennosta kun palattiin lähetyspistettä kohti, annoin mennä. n. 50 haukkua, haukkuu ehkä vähän turhan lähellä maalimiestä nykyisin. Muistettava sanoa että palkka kauemmas, pitää ehkä muutenkin vähän katsoa tuota.
Toinen lähetys vasemmalle, ok. Seuraavalle oikealle karkasi kun tulin edelliseltä piilolta. Oli muutenkin vähän vallaton.
Vasemmalla umpipiilo. Kiva ilmaisu ja muutenkin ok, 38 haukkua.
Viimeisistä maalimiehistä ei kummempaa muistikuvaa muuta kun että haukun aloitus vikalla ei ihan lennosta. Tokavikalla nopeampi ja palkka tulikin siitä melkein heti.

Ikävämpi juttu on että Musti on alkanut keulia isälleen. Ovat pärähtäneet toisilleen pari kertaa nyt alkuviikosta. Ihan pienesti kyllä mutta minä en tykkää minkäänlaisista pörräyksistä omassa laumassa. Katsellaan mihin päin homma on matkalla.

---

Nuupionnea ! Meidän ihana kissaäijä täytti maanantaina kuusi vuotta. Edelleen mennään pallillisena eikä ole ikinä merkannut. Harvassa moiset kultakimpaleet. Toivottavasti yhteisiä vuosia on edessä vielä vähintäänkin samat kuin takana.

Kissavauvat vilistävät pitkin makkaria minkä kerkiävät. Ensimmäinen kiipesi jo päiväpeittoa pitkin sänkyyn eli ehtiväisiä ovat. Valo on mitä mainioin emo, seuraa tilannetta tarkkaan mutta ei puutu asioihin hysteerisesti. Valo on muutenkin kovin seesteisen oloinen, tuntuu emoilu sopivan sille erinomaisesti.

Pentusista toinen tyttö on vielä vapaana, musta poika vähän mietinnässä.

---

Tiistaina Ojankoon. Ensin tokotettiin tunti Miran johdolla. Musti toimi kivasti ja oli mukavassa vireessä. Tehtiin
- luoksepäästävyyttä (taisi olla kuusi stinttiä, viimeisellä nousi seisomaan, muut istui)
- seuraamisen käännöksiä (hidastan ja autan äänellä vähän, noin toimii ihan ok. Nopeammassa vauhdissa oikealle aukeaa vähän ja täyskäännös jää aavistuksen vajaaksi)
- liikkeestä maahan (ok, tosin perusasentoon nousua pitää vielä hioa, joko jää maahan tai pomppaa ylös jo suun aukaisusta. Tai sitten toimii erinomaisen hyvin. Varmuus kuitenkin vielä puuttuu.)
- luoksetuloa (vauhtiluoksetuloa, olisi voinut olla vielä vauhdikkaampikin)
- paikallaanoloa (tollerineitonen tuli nuuskimaan Mustia johon Musti vastasi nostamalla häntää, ei muuta. Iloinen yllätys tuo, olisin luullut että hyvinkin nousee tekemään tuttavuutta) 
- sekä lopuksi muutama hyppy (hyppää hyvin, pysähtyy hyvin mutta nyt liikkui askeleen pari vastaan tai istui kun tulin luokse. Ei alettu hinkata, toisena päivänä menee taas paremmin).

Sitten odoteltiin ja vielä vähän odoteltiin. HSKH:n Tehis Cup eli ev agikisat oli vetänyt jengiä paikalle pilvin pimein ja siksi meidän starttivuoromme oli vasta vähän ennen yhdeksää.
Rata oli mukava, joissain kohdissa pientä haastetta mutta sopivasti.
Ekalta radalta Mustille yksi pudotus, eka rima tippui. Koira rysähti sen päälle melkoisen lahjakkaasti, liekö reppana havaitsi koko estettä. Taisi keinovalo hämätä pentua. Muu rata kulki nätisti, tosin aan ylösmenokontakti oli kyllä aika siinä ja siinä ja yhden putken jälkeen tuli vähän kaarrosta.
Toinen yritys samalla radalla tuotti näppärän nollan. Ja kolmannen sijan palkinnot, ei paha. :)

Sitten ei kun yön pimeydessä kohti kotia. Kehä kolmosella liikenne seisoi ja poliisin valot vilkkuivat edessä, liekö joku onnettomuus siis. Madeltiin pikkupätkää kymmenisen minsaa ja saavutiin - puhallusratsiaan. Great mikä paikkavalinta itse kultakin, tuohon aikaan olisi pitänyt olla jo tiukasti pehkuissa.

Keskiviikkona Mustin agi. Kouluttajaton kerta ja paikalla peräti Musti ja Ronni. Rakennettiin kiva ratapätkä mitä sitten veivatiin suuntaan ja toiseen. Oma meno oli vähän ponnetonta, huomaan että ilman kouluttajaa noin käy aika usein. Pitäisi tsempata. Ja kun itse tahmailin, ei Mustinkaan meno ollut kovin rakettimaista. No, tulipa treenattua.

Torstaina fillarilenkki Frescolle, metsälenkki kaikille sekä pihatokottelua pojille. Fresco oli ihan täpsynä ja toimi kivasti. Etenkin seuraamisen käännökset tosi hyviä. Seuraamispaikka tuntuu olevan kovin edessä mutta siinä kai se on aina ollut, nyt tuo vaan korostuu kun yritän saada Mustin pysymään vähän taaempana.
Mustin tekeminen kanssa ihan nättiä. Liikkeestä seiso pykii edelleen, tehtiin nyt erillistä seisahtamista. Käsimerkillä pysähtyy hyvin, suullisella käskyllä valuu helposti pienen askeleen tai pari.
Iltaruoalla vielä eteenmeno Frescolle. Kaarsi jostain syystä kaksi ekaa kertaa sen verran oikealle ettei löytänyt kupille. Kutsuin takaisin, kolmannella jo osui. Lähti lujaa joka kerta. :) Seuraaminen tuossa ei nättiä, edistää.

Perjantaina siivouspäivä, ei mitään erikoista. Isäntä lähti Kuopioon viikonloppua viettämään. Piti kalastaa mutta asensivatkin kuulema keittiönkaappeja. Käy se noinkin.

Lauantaina poikien kanssa Padasjoelle jossa tarjolla hakukoe Frescolle. Heti aamusta metsään ukkoja etsimään, Fresco radalle ensimmäisenä. Otti hajua oikealle, lähetin. Lähti kohtuuhuonosti. Toisella yrittämällä irtosi kunnolla ja kävi ties missä. Esineruutu oli tosi lähellä hakualueen tuota kulmaa ja esineruutuun mennyt koirakko olikin nähnyt Frescon siellä päin.
Vasemmalle kohtuullinen pisto.
Sitten alkoivat tyhjät tökkimään. Välillä eteni vain n. 20 m ja kääntyi takaisin tai pysähtyi. Välillä teki vähän parempaa pistoa mutta ei kyllä läheskään sivurajalle asti nekään.
Eka maalimies umpparissa oikealla n. 150 (?) metrissä, sinne irtosi ongelmitta. Hyvä ilmaisu loppuun asti. Kolme käskyä sivulletuloon, koira pahkeinen vaan paukutti ja tunki sisälle piiloon.
Edelleen tyhjät pistot aika ankeita. Toinen maalimies ehkä 200+ metrissä, oikealla ja umppari sekin. Taas hyvä ilmaisu mutta huono hallinta.
Viimeinen lähetys vasemmalle, koira hävisi pitkäksi aikaa. Vihdoin kuului haukku oikeasta takakulmasta. Samat sanat kuin edellisillä eli hyvä haukku ja huonosti sivulle.

Tuomari Matti Viljamaa ei oikein tykännyt hallinnasta (=sen puutteesta) eikä tyhjätyöskentelystä. Haukut onneksi ok. Pisteitä vaivaiset 154 ja kova tsemppaaminen seuraaviin osioihin.
Aika riitti hienosti, tuomarin mietittyä ja kerrottua arvostelut aikaa oli kuulema vielä minuutti jäljellä.

Parannettavaa:
- tyhjät
- sivulletulo piilolla

Sitten pieni odotus ja esineruutuun. Ilmavirtauksen (ei kunnollista tuulta) kannalta olisi ollut hyvä aloittaa vasemmasta laidasta mutta siellä oli hakualue jossa juuri ilmaisi koira eli aloitettiin oikealta. Alkuun kaksi kolme lähetystä joista kahdella nousi esine ehkä kolmestakympistä, kummatkin alueen oikealla puoliskolla. Sitten vasempaan laitaan josta lähetys. Koira meni vähän yli alueesta hakurataa kohti, huusi takaisin alueelle. Bongasi viimeisen esineen ja toi. :) Pieni esine, työrukkasen yksittäinen sormi.
Hieno rekku, aikaa tuohon meni 2:10.
Pisteitä 30 vaikka mälväsi toista esinettä ja pudottikin sen kertaalleen. Esinetuomarina Marita Packalen.

Parannettavaa:
- tuonnin viimeiset 5-10 m nopeammaksi

Sitten tottiskentälle. Ruohopintainen lyhyeksi leikattu kenttä, tuomarina Marita Packalen.
Fresco ekana suorittamassa, parina aussieneito Hikka.
Seuraaminen ok henkilöryhmää lukuunottamatta jossa jätätti. Samoin ehkä täyskäännöksiä ennakoi aavistuksen.
Liikkeestä istuminen ok.
Liikkeestä maahan ja luoksetulo. Valmisteleva osuus ja jäänti ok, luoksetulo liian hidas ja alkoi kaartaa tullakseen sivulle. Pahuksen kuusivuotias putkiaivo, mistä se on tuon keksinyt ? Ei kun korjailemaan.
Liikkeestä seiso ja luoksetulo sama kuin ed.
Tasamaanouto saisi palauttaa nopeammin.
Estenoudot molemmat ok ja suunnaton helpotus siitä että koira hyppäsi pystyn viime kokeen kolarinkin jälkeen. :) Vähän liioitteli hyppykorkeutta eli varmaan aavistuksen mietitytti mutta meni kuitenkin.
Eteenmeno voisi olla vielä vähän räjähtävämpi, muuten ok. Maahanmeno ei salamannopea mutta saa olla mitä on.
Paikallaanmakuu ok.

Pisteitä 94.

Parannettavaa:
- seuraaminen aukeaa juoksussa
- henkilöryhmä
- luoksetulo, nopeus ja loppuasento

Loppupisteet siis 278 ja meidän toinen ykköstulos. :) On se vaan hieno rekku.
Kaupanpäälle tuli vielä luokkavoitto samalla systeemillä kuin viimeksikin eli toiseksi tulleella oli samat loppupisteet mutta meillä maasto ihan piirun verran parempi.

Sunnuntaina lähinnä lenkkeiltiin. Lyhyt pyörälenkki Frescon kanssa sekä metsälenkki kera koko köörin ja Aijan + Sakun.
Vähän tottista tehtiin myös, lähinnä Frescon luoksetulon loppuasentoa. Toimii ok lyhyeltä matkalta eli ongelma tulee ilmeisesti pitkällä.
Mustin liikkeestä seiso napakoitunut ainakin hetkellisesti.