Maaliskuu ! Hetken tippuivat jo räystäätkin (eivät onneksi kirjaimellisesti) mutta nyt mennään taas talvessa ja lunta sataa päivä toisensa perään. Tahtoo kevään ja maastotreenit !

Maanantaina taas herttoniemeen, palautettiin kelvoton vuotava ilmatäytteinen kauluri ja poistatettiin Pennin tikit. Olipa taas noloa odotushuoneessa, levoton Penni möykkäsi minkä kerkisi. Ei siis rähinää tai haukkumista vaan ärsyttävää älämölöininäulinaa mikä ei tahdo tauota millään. Paitsi sitten kun päästään vastaanottohuoneeseen, siellähän tuo on ihan rento ja rauhallinen. Tikkejen poistossa ei luonnollisesti ongelmia ja haavakin oikein siisti.

Musti hento valkoinen on edelleen haavasta erittäin kiinnostunut ja nuolisi sitä niin paljon kuin annetaan eli saavat vielä olla päivät eri tilassa.

Tiistaina tottista Tuusulassa, raunioporukan ekat yhteistreenit (vaikkakin valitettavan vajaat) tänä vuonna. Olipa kivaa !

Frescolle lyhyt paikallaolo kera Jaden ja Nemon. Lisäksi henkilöryhmä ja pk-liikkeet miinus noudot. Nättejä teräviä jääviä, yksi hyvä luoksetulo ja yksi hidas. Eteenmeno ok paitsi kamala edistys valmistelevassa osuudessa, tuota pitää vähän siistiä vielä.

Mustille aloliikkeitä itsenäisesti. Lisänä henkilöryhmä (voisi olla vielä vähän tarkempi, pitää alkaa palkata heti ryhmään mennessä hetken aikaa), luoksepäästävyys (oikein hyvä) ja paikkamakuu Jaden ja Novan kanssa. Vähän pyöritteli flirttikorvia Jadea päin, lisää narttuja vieruskaveriksi treeneissä siis.
Lisäksi muutama ruutu (tummat lumikokkareet häiritsivät, meinasi mennä katsomaan niitä eli hakee lelua, ei ruutua) ja häiriötreeniä kera Niinan ja Nova. Kiitti Niina, tuo on hauskaa kun toimit kuin ajatus. :D ihan alussa ehdin juuri ajatella että voisit pistää Novankin maahan kun jo teitkin sen.
Leluleikkiä opetellaan taas (tai ohjastaja opettelee, mustihan leikkii kyllä), jos heittolelu olisi hyvä palkka? Repiminen menee turhaksi pärräämiseksi ja pallon heittämisestä tuo tykkää kotipihalla. Palautus vielä vähän hakusessa mutta eiköhän sekin ala toimia. Kunnon narupallo hankintaan siis. Sikäli toimi ettei ollut menossa lelun kanssa muiden luo. Muutenkaan ei ottanut muista koirista ollenkaan häiriötä vaikka ollaan pyöritty itseksemme koko talvi tottiksen osalta. Se vähän mitä ollaan tehty siis.

1266496953_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Keskiviikkona HSKH:n järkkäämälle Pekka Korrin luennolle aiheesta kisavarma koira. Taattua laatua ja täyttä asiaa. Tuki pitkälti omia ajatuksia mutta pisti myös ajattelemaan että asiat voisi (ja pitäisi) tehdä vielä huomattavasti perinpohjaisemmin ja paremmin. Sitä päivää odotellessa ...

 

avainsana MOTIVAATIO !

 

-          koulutettaessa koiran huomio 100 % ohjaajassa, korjaa heti jos mielenkiinto/motivaatio vähenee

-          mahdollistaa enemmän toistoja

-          hyvin motivoitunut koira työskentelee nopeasti ja näyttävästi

-          sietää paremmin ympäristön häiriöt ja ohjaajan jännityksen

-          hyvä motivaatio lisää keskittymistä, voimaa ja itsevarmuutta

 

-          lelupalkatessa suurin paino jahtausvaiheella

 

-          muista kehut palkatessa alusta asti! Ainoa mitä voi käyttää kisoissa.

-          opeta reagoimaan ilahtuneesti kehuun. Tee liike, kehu, jos koira ei reagoi tee lisää. Kehu, kun koira reagoi toivottuun suuntaan, palkkaa. Muista pk-puolella koira istuen.

 

-          turvallisuus erittäin tärkeää. Koiralta ei vaadita sellaista mitä se ei osaa. Säännöt aina selvät.

-          VIRITTELYSANAT, koira tietää mitä tulossa

-          epävarmuuden hetket pois motivaatiosta

-          koiran luottamus ohjaajan ja itseensä. Ohjaaja ei koskaan anna koiralle tehtävää mitä sille ei ole opetettu tai mistä se ei voi selvitä.

 

-          haasta koiraa, sekin motivoi (treenejen vaikeus) ! Älä tylsistytä koiraa.

 

-          fyysinen kunto ja terveys tuovat lisää henkistä kanttia

 

-          runsas ympäristötotuttaminen erittäin tärkeää, käy koiran kanssa runsaasti erilaisissa paikoissa. Oltava Messarissa kuin omassa olohuoneessa.

 

-          case pk-pysty-ongelma: ala treenit alusta matalalla hypyllä, korota pikkuhiljaa 120 senttiin. Rinnalla tee fyysistä kuntoa, ponnistusvoimaa. Hypytä paljon maastossa, ojien yli, puiden yli, kallioille yms yms. Koiran itsevarmuus ja luottamus kasvaa.

 

-          koiran pitää pitää itseään onnistujatyyppinä, tee treeneissä paljon onnistumisia.

 

-          ohjaaja kokeissa koesäännön mukaan eleetön ja sotilaallinen. Opeta tämä myös pennulle, koira tietää että eleetön ohjaaja = erityisen mukava ohjaaja ja  kaikki hyvin.

-          ”Rentoudu” kun koira tekee virheen, härnää koiraa palkalla, aloita uudestaan. Älä moiti. Koira oppii työskentelemään pitääkseen ohjaajan kilpailunomaisena.

 

-          Temput (yksittäiset liikkeet)  vs.  kokonaisuus

-          Treenaa myös kokonaisuutta, älä pelkkiä yksittäisiä liikkeitä. Kaikki liikkeet, megapalkka lopussa. Myös vierailla kentillä. Vaihtele liikejärjestystä, katso että jokainen liike on joskus viimeisenä (megapalkka) -> koiran motivaatio pysyy korkealla joka liikkeessä.

-          kisoissa pykivä liike viimeiseksi (megapalkka)

-          muista tasapaino (treenipäiväkirja auttaa)

-          etukäteissuunnittelu ! pitää olla syy kaikkeen mitä tehdään ja miten tehdään. Treenin jälkeen mieti saavutitteko tavoitteen. Jos ei, miksi ? Mitä seuraavalla kerralla ?

-          opeta kokonaisuutena ja työskentelemään jättipalkkaa kohden.

 

-          jättipalkka: esim. pitkä leikki jonka jälkeen ei enää liikkeitä. Valitse koiralle mieluisin palkka.

 

-          virittelysana – liike – palkka = mielentila

-          samasta liikkeestä aina sama palkka (poikkeuksena esim erilaiset nami- ja leluseuraaminen), jo virittelysana kertoo palkkion ja mielentilan.

 

-          muista koiran työkoiratausta (historia) ja pitkät työpäivät. Koiralta voi vaatia.

 

-          ylitreenaa vrt 2 km jäljet

 

-          kisa kertoo totuuden. Pitkät kisatauot vaarallisia.

 

-          Muista treenata kaikki kohdat. mm. juoksuntarkastus, kehään meno, tervetuloatoivotukset, pk-puolella kentälle menon odotus, parin paikallaanmakuuseen meno, tokon siirtymävaiheet ”tässä”, tuomarin höpinät ”siinä”

 

-          jos virittelet koiran (muuten kuin virittelysanalla) ennen kehää, älä sählää ! Virittelysanatkin riittävät.

 

-          case ääntely: kokeile eri taktiikkoja kitkemiseen, eri koirilla toimivat erilaiset tavat.

-          miksi ääntelee ? Stressi ? Miksi stressaa ?

-          kieltäminen vaarallista ettei kiellä samaan aikaan tehdystä oikeasta

-          ympäristökoulutus !

-          koiralle säännöt selvinä ?  tarkenna. Turvalliset treenit.

 

-          kisanomainen treeni ja virheet

-          ei voi korjata, sen jälkeen treeni ei enää kisanomainen

-          treenaa virheiden ohittamista (itse ja koira), kummankin pitää kestää virheet kisoissa ja pystyä sen jälkeen jatkamaan täysillä

-          treenaa epäonnistuneet liikkeet myöhemmin yksittäisinä tyyliin x 100. Vasta kun liike on taas varma, ota se mukaan kisanomaisiin treeneihin

-          kisanomaisesti liikkeet läpi noin kerta viikkoon.

 

-          opettele tuntemaan koirasi. Koira päättää millä ja miten palkataan. Muista, koiran mielihalut voivat muuttua eri ikäkausien mukana. Tarkkaile tilannetta ja tarvittaessa vaihda palkkaa.

-          käy välillä viettämässä kahdenkeskistä aikaa koiran kanssa (ei lenkkitilanne), vaan leiki ja palkkaa. Katso mistä koira pitää eniten.

-          kopittelu ?

 

-           itsekseen leikkivä koira -> vaihda leikkitapa esim vaihtokaupoilla, liinalla auttamalla. Jos koira tulee takaisin lelun kanssa, ei ongelmaa. vrt. Pekan 13 v. koira.

 

-          case nopeasti kyllääntyvä leikkijä: lopeta palkkaus ja treeni ennen kuin koira on lakipisteessä. Älä ikinä odota että lähtee laskemaan.

 

-          vaikeissa ympäristöissä yms älä vie koiraa pois kun se vielä pelkää vaan odota että pelko alkaa vähetä.

 

-          henkinen kunto lisääntyy iän myötä

 

Torstaina tärkeimpänä Frescon synttärit, maailman paras Rekku täyttää seitsemän vuotta ! Onnea onnea ja paljon terveitä vuosia !
Sivuseikkana Mustin agitreenit jossa oltiin vaihteen vuoksi möllikoostumuksella. Tehtiin kiva ykkösluokkatasoinen rata jossa mukana kaikki mahdolliset erikoisesteetkin. Nyt jos törmätään viikonlopun radoilla pöytään tai pussiin, ei voi ainakaan sanoa että se meni pieleen kun ei olla pitkään aikaan treenattu. ;)

Lauantaina vanhemmat koirat mutsille päivähoitoon ja Mustin kanssa Riihimäelle, ekat agistartit vihdoin. Viimeiseen asti odottelin että mikä nyt hajoaa tai kipeytyy tai katoaa mutta ei, ihan kunnialla ja terveinä selvittiin kisapaikalle.

Ekasta startista (hyppäri) vitonen kepeiltä. Meno tuntui kovin laahaavalta ja hitaalta mutta kun videolta sain radan seuraavana päivänä katsottua, ei se niin paha ollutkaan. Koira meni ihan sitä vauhtia mitä minäkin (mikä ei siis ole kovin paljoa). Eli kovin irtoavaa meno ei ollut. No, tuosta on iloakin se että pysytään toivon mukaan samalla radalla mahdollisimman paljon.
Toisesta startista kielto muurilta ja yksi rima alas eli kymppi. Meno minusta jo vähän reippaampaa. Kontaktit ok, tosin Mustimaisen hitaat. Noille pitää tehdä jotain kunhan lumi sulaa ja oma aa paljastuu. Jos se on vielä yhtenä kappaleena.

Sunnuntaina toisinto edellisestä mutta tällä kertaa suuntana Hyvinkää. Ja yllätys yllätys, nolla sekä hyppäriltä että agiradalta ! Enpä vaan olisi ihan heti uskonut. Etenkin kun toiselta radalta tuli 51 koirasta vain kaksi nollaa joista Mustin oli vielä se rippasen nopeampi. Saatiin siis jopa pokata voittajan palkinnot. :)

Ei hullumpi kisauran aloitus, pakko myöntää.