Maanantaina lähdettiin haun sijasta ATDn ulkopuolisten kouluttajien tokokurssille johon saatiin peruutuspaikka. Kouluttajina SM-tason kisaajat Sirke Viitanen ja Mari Leiviskä.

Ensin katsottiin Marin kanssa Mustin noutoa. Mustihan puree edelleen kuin iso majava kaikista korjausyrityksistä huolimatta. Nyt päädyttiin että ensin tehdään erillään vauhtinoutoa ja opetetaan kädestä (kuonosta) pitämällä koiralle käsky pidä (=ei pure). Mustihan tuntuu kestävän ihan hyvin sen että sitä neuvotaan nätisti fyysisilläkin keinoilla eli juuri tuolla että tuetaan kuonoa sen verran ettei rouskis rouskis ala heti.
Kun käsky alkaa olla hallussa, otetaan mukaan liike ja kiihtyminen (mikä oikeassakin noudossa on aika vahvasti läsnä) esim puiden kierron tms muodossa.
Pähkinänkuoressa:
- pidä
- vauhtinoudot (katso että tosiaan tulee lujaa jolloin ei pure)
- puunkierrot kapulan kanssa, ei saa pureskella silloinkaan.

Sitten Sirkelle jossa varsinaisena aiheena kaukot. Kokeiltiin takapalkalla, toimi ihan ok. Samoin palkkaaminen leuan alta, ei ylhäältä josta voi johtua yksi meidän virheistä eli se että Musti jää puoliksi istuvaan asentoon eikä nouse täysin ylös.
Myös sivulta maahanmeno on ruma, se pitäisi saada suoremmaksi ja nopeammaksi. Kokeiltiin lelulla ja namilla, toimi paremmin lelulla. Vauhtia peliin siis.
Jatkossa tarkkana asennoissa, vajaita ei saa hyväksyä yhtään.
- palkka takaa tai leuan alta
- kunnolliset asennot
- tee maahanmeno sivulta uusiksi

Aikaa jäi vielä vähän eli katsottiin vähän seuraamisen tilaa. On taas turhan edessä eikä vanhoilla tempuilla korjaa kuin korkeintaan hetkellisesti. Plus että tuntuu ettei silloinkaan ymmärrä mistä on kyse eli korjaa muttei opi mitään. Kokeillaan nyt taakseheijaamista eli kun koira edistää, ohjaajan oikea jalka pysähtyy eteen ja paino siirtyy taakse. Kun koira korjaa, matka jatkuu. Turkasen vaikeaa, katsotaan opinko tuota ikinä itse. :D
- seuraamispaikka taaksepäin heijaamalla

Musti oli tosi kivassa vireessä, teki hienosti hommia ja keskittyi koko ajan tekemiseen. Tehtiin lopussa myös muutama ruutu lyhyeltä matkalta (paikkaa pitää siirtää metrin verran taapäin, muuten oikein nättejä) niin että palkkasin lelua heittämällä.
Lisäksi paikallaanmakuu Dorin kanssa (ihan aavistuksen meinasi haistella maata pariin otteeseen mutta korjasi kun näytin tiukkaa katsetta hallin toisesta päästä). Toisen kerran jätin makaamaan jokusen metrin päähän ruudusta samalla kun Dori lähetettiin ruutuun. Pysyi nätisti paikallaan sekä tuossa että silloin kun Dori kutsuttiin ruudusta pois. :) Tuossa vaiheessa makasi kohdassa jossa oli joku kiinnostava haju joka vei nenää maahan ohi kulkiessa. Maatessaan ei haistellut. Taisi olla liikaa actionia moiseen. ;)

Olipa taas aivan erityisen antoisa koulutus, onneksi pääsin tuolle(kin) kurssille. :)

Tiistainakin tottistettiin, hakuporukalla tällä kertaa. Fresco oli ihan pöllö koko treenin, seuraamisessa painoi ja edisti niin ettei mitään rajaa. :D Intoa piisaa kuin vähän isommassa kylässä. Liikkeestä istumisessa on joku konflikti, olen alkanut miettiä liikaa missä vaiheessa oman käden liikettä annan käskyn ja kun annan sen epävarmasti, ei koirakaan ymmärrä mistä on kyse. Enemmän treeniä ! Tosin kokeitahan Frescolle ei lie luvassa enää ennen ensi kevättä joten voihan tuon antaa hetken ollakin.

Mustin kanssa paikallaanmakuu, vauhtinoutoa (lelulla, meni aika kivasti), kapulan pitoa (puree edelleen alussa jos ei auta kuonon kanssa), jokunen jäävä, vauhtiluoksetuloja ja seuraamista. Seuraamispaikka liian edessä edelleen, yllätys yllätys.

Torstaina agitreenit. Ei kehumista tällä kertaa, pätkät eivät vaan kertakaikkiaan sopineet meille. Tai sikäli sopivat että niillä tehtiin juuri sellaisia asioita mitä me ei näköjään osata. Voi äh.

Lisäksi tehtiin pitämistä hallilla lelulla (toimi, tosin ei pitänyt vaan lelu lepäsi läähättävän kielen päällä) ja kapulalla ruokakupilla ennen kupille vapautusta. Yllättäen jälkimmäinen toimi hienosti, Musti piti kapulaa tiukalla vakaalla otteella eikä purrut yhtään. Lisää noita ilmeisestikin.

Yksi Mytyn nukkupaikoista. Briteistä kukaan ei luonnollisestikaan koskaan ole käynyt tuolla.
1285225334_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lauantaina metsään heti aamusta. Tehtiin ensin esineruutu. Mustille pieni punainen kuminen lelu, kesätossun puolikas ja kova muovinen sukkatelineen palanen. Kaksi ekaa nosti ihan ok, tosin ensin kuvitteli vauhdista päätelle olevansa etsimässä ukkoja. Sukkatelineen palanen ruudun takaosassa ei ilmeisesti haissut miltään eikä löytynyt ennen kuin mentiin yhdessä ihan sen päälle. Vaihdettiin tuo tossunpalaseen ja mentiin uudestaan etulinjalle. Siinä vaiheessa M pisti jarrut päälle ja etsi vaan ruudun etuosasta, tykkäsi kai että takaosa on jo haravoitu eikä siellä mitään ole. Lopulta käytiin lähellä ottamassa haju tossusta jotta saatiin onnistunut lähetys. Pitkään Musti kesti työskennellä vähän painostettunakin, fiksu ohjaaja vaan olisi auttanut vähän aiemmin.

Frescolle samat esineet, sukkatelinepala tosin ihan ruudun etuosaan. Ei reagoinut siihen missään vaiheessa mitenkään joten annoin suosiolla olla. Tuo on liian vaikea meille näköjään jostain syystä. Eikä kyllä kisasääntöjen mukainenkaan eli ehkä se ei niin vakavaa.

Esineiltä jatkettiin tosi pienellä porukalla järkättyihin hakutreeneihin. Tallattiin kolme kaistaletta, aika syviä kaikki. Pojille maalimiehet kaistaleiden päässä ja ilmaisut 20, 30, 40. Tokalla (se syvin) molemmat etsivät aika pitkään ennen kuin löysivät. Kolmannella lisäksi Frescolla oli jotain vaikeuksia, ei mennyt suoraan ja jouduin lähettämään kahteen kertaan.

Haun jälkeen otettiin metsänlaidassa pienimuotoiset tottikset ampumisella. Ensin pojat paikallaanoloon ja minä ampumaan. Musti kuuntelee tarkkaan ja ryhdikkäänä muttei stressaa enempiä tai yritä nousta.
Sitten Fresco jäi makuuseen, Hanna ampumaan ja Musti seuraamaan. Yritetään tehdä sille sama mikä isällään että ampuminen on merkki siitä että palkkaa tulee kohta ja koira (toivon mukaan) kokeissakin skarppaa viimeistään tuosta. Mustille kaikki avut käyttöön. ;) Eli ampu ja lelu, ampu ja lelu. Ei reagoinut tuossa ampuun millään tavalla.

Iltapäivällä koirahierojaopiskelija Hanna W hieroi pojat. Fresco nautiskeli ihan täysillä, vähän jännitti lonkkiaan. Musti tuhisi ja puuhkutti koko hieronnan ajan eli jännitti. Sehän ei muutenkaan nauti fyysisestä kosketuksesta kovinkaan paljoa.

Illalla kauneudenhoitoilta, kynnet ja Pennin ja Frescon perusteellinen harjaus. Mustin loistavanlaatuista turkkia ei tarvitse paljon kampailla, se saikin nyt jäädä väliin. Pennin oikeasta reidestä löytyi taas herneen kokoinen patti, ihan samasta kohdasta missä se tämän vuoden alussa leikattu oli. Toivotaan että tuokin on yhtä vaaraton kuin edeltäjänsä.

Sunnuntaina totaalinen vapaapäivä hieronnan jälkeen. No, Mustille vähän kapulan pitoa illalla sentään.
Ja emäntä sai hyvällä omallatunnolla viettää päivän nenä kiinni koneen ruudussa ja agi-mm-kisoissa. ;)

Nuupi kävi vapaalla kämpässä vähän aikaa. Jos marraskuussa tulee kaksi pentuetta, tarvitaan uusia järjestelyitä huoneiden suhteen. Nuupia ollaan joka tapauksessa leikkaamassa todennäköisesti ihan lähiaikoina eli sitten viimeistään se pääsee vapaaksi. Minssu, Pii ja Peppihän ovat Nuupille vieraampia tuttavuuksia. Minssun kanssa vähän narisevat toisilleen mutta tulevat juttuun. Pii ei tykkää Nuupista eikä Nuupi yhtään Pepistä jota yrittää pöllyttää. :( Pitää katsoa miten nuo saa yhdeksi harmooniseksi laumaksi. Toivottavasti jotenkin.