Maanantaina jatkettiin lomailun merkeissä. Piti mennä jäljelle, noutokapulaostoksille ja tottistamaan mutta kaikkien suhteen homma jäi aikomuksen tasolle.
Minssu ilmoitteli heti aamusta kovaan ääneen että jotain alkaa tapahtua. Ja niinhän tapahtuikin. Synnytys alkoi todenteolla viiden maissa juuri ennen kuin ehdin lähteä tottistreeneihin ja jo seitsemän jälkeen meillä oli kolme uutta tassulähteeläistä maailmassa. :) Sininen tyttö ja kaksi sinistä poikaa.

Siirillä ja Minssulla on siis pentueissaan yhteensä kuusi sinistä pentua. Värivaihtoehtoja noissa oli ilman lilageeniäki ajateltuna seitsemän ja meillä on siis yhtä. No, mikäs tuossa. Onhan meidän rodun alkuperäinen nimityskin The British Blue eli tuosta nimenomaisesta väristä kaikki on saanut alkunsa. Se on edelleen meidän yleisin ja suosituin väri.

Meidän vekaroista on mahdollisesti vielä muutama vailla kotia, kysele jos sinulla on tarjota rakastava koti siniselle söpöliinille.

Tiistaina jätettiin halliagi väliin ja suuntasin Viikin kampukselle Helsingin yliopiston järjestämään Koiran hyvinvointifoorumiin. Erittäin mielenkiintoista keskustelua tutkija- ja koiran käyttäjänäkökulmasta. Luentomateriaalit löytyvät tuolta, kannattaa vilkaista jos luonneasiat kiinnostavat.

Keskiviikkona yritettiin päättää jälkikausi poikain kanssa. Penni oli mukana tallaamassa, jälkien pituudet ehkä jotain puolta kilsaa. Välillä käytiin Silverillä Porvoossa ja tulomatkalla ajettiin jäljet. Tuosta ei enempää, homma meni aika päin häntiä. En tiedä häiritsikö Pennin mukanaolo tallauksessa vai olivatko jäljet vaan muuten turhan vaikeat kun ei ole treenattu kuukausiin. Kolme keppiä nousi ja useampi hukka tuli molemmilla. No, keväällä uudestaan ellei lumi satu vielä sulamaan.

Keskiviikkona vietettiin myös brittirouva Piin (CH Chagall's Penelope, BRI n) 10-vuotissynttäreitä. Onnea täyden kympin Pii !

Torstaina lumimyrskyn ja totaalisen talventulon jälkeen agilityt Liuhdon Timon johdolla. Kiva ratapätkä mikä saatiin vietyä muutamallakin tavalla ihan näppärästi. Taas pitää luottaa siihen koiraan. Ja katsoa kun se hyppää eikä jättää selän taa, tuosta tuli ongelmia enemmässäkin kuin yhdessä paikassa.

Toinen Minssun pojista on ollut vähän levoton etenkin öisin, ääntä lähtee aika lailla. Pudotti hetken painoaankin mutta on taas onneksi varsin nousujohteisella linjalla. Muut kaksi pullistuvat aika kyytiä ja ovat (onneksi) hiljaisempaakin laatua.

Siirin tyttö Tassulähteen Dorrit:
1290075909_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Toivotaan että pentukuvia saadaan pian lisää. Ihan tähän hätään ei, kamera kun sanoi sopimuksen irti ja uusi on vasta harkinnassa ja hankinnassa.
(ja perjantaina se käveli kamerakauppaan josta taitava myyjä pisti järkkärin matkaan. Kuvia tulee kun tulee.)

Lauantaina Leena Välimäen tokokoulutus AT Caniksen hallilla.

Päivän alkuun kuunneltiin tunnin luento tokokisaamisesta ja kouluttamisesta. Tässä mieleen jääneitä asioita:

- jos jännität, kouluta koirasi niin että se osaa -> ei tarvitse jännittää mitä koira tekee. Suhteuta lopputulos. Miten elämäsi muuttuu jos teette / ette tee ykköstulosta ? Muista realistiset mittasuhteet. Älä ota kisaamista hirvittävän vakavasti. Mieti ennen kisaa muita asioita, irrottaudu jännityksestä.
- kaikki koirat pystytään kouluttamaan, toiset vaan vaativat enemän työtä. Ohjaajalla koiraa isompi merkitys koulutuksen onnistumiseen.
- älä vertaa koiraasi ja sen koulutustasoa muihin, kaikki ovat yksilöitä.
- Lentsu treenaa tokoa paljon temppuina. Ota ongelmakohdat erilleen ja mieti miten saat ne korjattua temppuina. Älä hinkkaa kokonaisina liikkeinä.
- Seuraamisen käännökset = takapään käyttö. mm. peruutusta ohjaajan ympäri, pujottelua takaperin jalkojen välistä.
- irtoamistreenit pk-eteenmenona alustalle tai palkalle.
- noutomotivaatio pitkillä matkoilla esim. lenkkejen yhteydessä.
Anna koiralle lupa tehdä, älä käske. Tavoitteena motivoinut ja iloinen koira.
- motivaatio syntyy onnistumisista. Virheet laskevat motivaatiota. Motivoitunut koira yrittää aina. Passivoituminen pahin vaihtoehto sekä treeneissä että kisoissa. 90 % treeneistä onnistumisia. Tee treeneistä tarpeeksi helppoja. Luo koiralle tällä liikkeeseen oikea toimintamalli heti alusta.
- osaaminen = 1000 onnistumista. Yhden epäonnistumisen nollaaminen vaatii viisi onnistumista lisää.
- ohjattu nouto kaikki onnistuu treenillä: treeneissä vain yksi kapula kunnes koiralla varmat suunnat. Koira valmiina merkillä. Merkin opetus erikseen, samoin suuntien.
- PILKO liikkeet.
- virheen sattuessa älä jää hinkkaamaan virhettä. Ei siis virhekeskeistä treenaamista. Virheet kuntoon erillistreenillä tai helpotetulla treenillä. Jos koira tekee virheitä, se joko ei osaa tai motivaatio ei ole kunnossa.
- ensin vahva osaaminen, sitten liikekohtaiset häiriöt. Muista treenata kaikki mahdolliset häiriöt (säät, hajut, alustat, äänet, muiden käskyt, hiljaisuus, useat kehät, vierestä lähtevät koirat (jätä yksi riviin edemmäs muita ja ota luoksetulona)). Hyvä motivaatio = häiriöt eivät haittaa
- erikoisolosuhteissa keskity treenaamaan liikkeitä vaan pidä hauskaa, tarkoitushan on totuttaa olosuhteisiin ja tehdä niistä kivoja.
- palkattomuus treenattava. Satunnaispalkkaus = palkka aina eri asiasta. Kisapalkkaus = pystyttävä kertoa koiralle ilman palkkaa että se teki oikein. Joku asia mistä koira tykkää, esim. melkein vasten hyppääminen, pyörähdys tms.
- treenaa myös liikkeiden välit. Opeta koiralle että ohjaajan passivoituessa koira aktivoituu.
- avoimen luokan suoritus kellotettu keskimäärin 8 min. Ripeillä siirtymisillä yms pystyy tekemään neljään minuuttiin.
- sivuaskeleissa vas. muista käyttää olkapään liikettä. Palkkaa opetettaessa koira kun se lukee liikkeen. Muista suorat siirtymiset. Sivuaskeleet oik. siirrä vasen jalka toisen takaa.
- Perusasennot kuntoon. Vinoista perusasennoista menee keskimäärin eniten pisteitä koko koe mukaan luettuna.
- kapulan ottaminen takaa kiertämällä: laita kapula puun / siivekkeen tms taakse sivuttain.

Oma treeniosuus oli vähän koirakohtaisesti vaihteleva, meillä aikasen lyhyt tai sitten se vaan itse tehdessä tuntui siltä. Ongelmaliikkeiksi otettiin luoksetulon pysähdykset ja noutokapulan pureskeleminen (taas kerran).

Luoksetulosta:
- seisomiset pelkästään kierroista tms, harvion suoraan liikkeestä, alkaa hyvin todennäköisesti ennakoida.
- seisominen lelupalkalla käsimerkistä ? Heitä välillä palkka suoraan koiran yli, välillä pysäytä (heittokädellä) ja heitäkin lelu toisesta kädestä.
- pysäytystä ei koskaan jos koira ennakoi ja hidastaa ! Tällöin anna tulla läpi.
- maahanmenot peruuttamalla, koira suullisella käskyllä maahan ja heitä nami eteen. Tuota sarjoissa.

Tunnarikapula pito:
- kapula maahan, koira nostaa oma-aloitteisesti, heitä nami (silmien väliin), koira saa tiputtaa kapulan. Toistoja noin. Älä välitä mahd. puremisesta.

Nuo toimivat Mustilla hyvin, se keskittyi ja teki kivasti. Luoksetulon stopit tehdään noilla metodeilla mutta noutojuttuja mietitään vielä. Kokeilin tuota la-su kotona muutaman kerran, toimi ihan ihan ok ja toi jo kapulaa pidemmältäkin jos siirryin tiputtamisen jälkeen.

Jäin katsomaan muut koirat paria viimeistä lukuunottamatta. Halli oli kylmä ja koiralla autossa oli aika viileä eli vähän ennen loppua luovutin ja lähdin kotiin.

Muiden koirien treeneistä:

Riski: noudon lopussa istu-käsky ennen kapulan ottamista. Seuraamiseen appari jota ohjaajan pitää katsoa ettei katso koiraa.
Sara: kaukoihin uudet käskyt. Is-se takapää peruuttaa. Ohjaaja polvilleen, oik käsi mahan alle ja vas käsi palkkaa koiran takaviistoon. ma-se vasta kun koira osaa tuon ettei tarvitse häiritä kädellä liikaa. Käsimerkki toisella kädellä, palkka tosella. Palkkaa ei koskaan kaukoissa koiralle suoraan kädestä.
Zuli: kaukokäskyt, teputus ei ongelma. is-se nami maahan koiran eteen ja koira ylös takapäätä käyttäen.
Ohjatussa kroppa-avut. Appari suoraan sivulle ja ohjaajan katse appariin kun koiran pitää lähteä noutamaan ?
Parson: seuraamisen vinkuminen. Palkkaus ennen kuin ehtii vinkua. seuraamista, paljon pysähdyksiä, pysähdys, liikkeelle, pysähdys, liikkeelle. Aloituspaikassa täyskäännöksiä. Kisatilanteessa ei pitkää odotusta ennen valmis sanaa, tee vaikka käännöksiä. Älä vaadi liikaa pitkäjännitteisyyttä jos koira vaan ei kestä.
Jäävien ennakointi. tee käännöksiä ennen jääviä, ei pitkää suoraa. Asentoja leikkien. Yleensäkin treeneihin paljon vaihtelua.
Jos ennakoi kaukoissa, anna tehdä mutta palkkaa vaan niistä mitä itse olet käskenyt.
Liikkeiden välit: tee pisteitä, kuljeta ja palkkaa liikkeen aloituspaikassa.
Sätkä: ruutu, seuraaminen, nouto. Pitäminen samaan tapaan kuin aikuisille. jos pentu ei kiinnostu kapulasta, potkaise kapulaa vähän liikkeelle.
Schapendoes: merkki. Ohjaaja pari metriä merkin taa, bileet. Koira istuu kauempana josta se mennään lähettämään. Seis ja palkkaus kun menee merkkilinjan yli. Tai namialustalla. Vie ensin nami koiran kanssa, sitten yksin. Sitten appari vie.
Noudon varastaminen. Tee heittoliikettä, palkkaa koira. Väilllä heitä, palkkaa.
Springeri: seuraaminen, kevyt etupää ja sivuaskeleet. peruutuksessa aloita vas. jalalla, muista hartia-apu.
ohjatun suunnat ruokakupin avulla. Kuppi ensin 90 asteen kulmassa merkiltä. Koira ei saa kääntyä haettavan ja keskikapulan välimaastoon vaan lähdettävä suoraan haettavalle. Suuntatreenissä ei nipoteta puremisesta tms jos se tehdään kapulalla. Siksi mieluummin lelulla / namikupilla.
Gimma: kaukot takajalat paikallaan. apuna huopa ja tokoesteen lankut, koira opetetaan pitämään takajalat alustan päällä. Jos koira nousee väärään asentoon, pistä takaisin ja anna uusi mahdollisuus.

Fresco ei ollut reissussa mukana. Se loukkasi perjantai-illan metsäulkoilulla rikkoisen jalkansa ja ontuu ihan kunnolla. :(
Tuttuun tapaan Musti oli taas kotiuduttuaan äärimmäisen närkästynyt siitä että joku oli tuonut uroon hänen tontilleen, piti taas pörrätä ja jäykistellä isä-papalle. Rauhoittui onneksi aika nopsaan, vartissa sain molemmat sopuun ja sisälle. Vaan nuo ovat kyllä meillä aika kuluttavia paikkoja, helpompaa kun kotiutumiset menisivät ihan kitkatta.

Sunnuntaina aamusta hakutreenit. Vahvistettiin aiemmin aloitettua metsästä pellolle etenemistä ja lisäksi oli ajatus palkata parilla piilolla itse. Keli oli aiemmille koirille vaikea, märkä lumi teki hajujen tarkentamisesta haastavaa. Musti kulki nätisti.
Eka pisto oikealle pellolle, meni suoraan ja ilmaisi. Haukku 30-40.
Toinen vasemmalle ojan laitaa. Lähti etenemään alueella vähän turhan aikaisin ja missasi maalimiehen. Otin takaisin ja uusi yritys, nyt ok. Menin piilolle, otin hallintaan (tuli jopa nätisti, jeij! tuo on edistynyt) ja pienen kuljetuksen jälkeen palkkasin.
Seuraavaksi oli ajatus ottaa oikealle tyhjä. Musti kuitenkin eteni tiheän metsän läpi hienosti pellolle ja haukkui takakulmassa ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Ilmaisu 30-40.
Viimeinen maalimies vasemmalla umpparissa. Musti töni piiloa paljon ja haukku katkoi tuon takia. Kun tulin n. viiden metrin päähän, jäi katsomaan minua ja tuli aavistuksen vastaankin. Huiskaisin kädellä piilolle päin jolloin meni uudestaan haukkumaan. Oli ajatus palkata itse mutta tuon pykimisen takia maalimies palkkasi.
Umppareita olisi näköjään ihan oikeasti syytä treenata enemmän.
Kuljetukset ja keskilinjatoiminnan tein nakilla kuljettaen eli homma sujui eikä saatu aikaiseksi mitään konflikteja. Tuon kun olisi tehnyt noin ihan alusta alkaen ...

Viikolla vietettiin myös muutamia Tassulähteen synttäreitä. Onnea 12-vuotiaat Nappi & Fiona sekä 6-vuotiaat Lilli, Opri, Susu, Jake & Elwood.