Maanantaina kaupunkilenkille ja sen jälkeen Mustin agiin.
Tehtiin ohjattuna keppejä vähän kapeammalla kujalla kuin aiemmin. Keppejä ei olla tehty yhtään tosi pitkään aikaan, Mustilla raksutti vähän aikaa ennen kuin muisti mitä tehdään. Sitten mentiin hienosti  monta toistoa. :)
Itsenäisesti tehtiin kehyksellistä rengasta ekaa kertaa, ei ongelmia. Sekä peen muotoista rataa jossa takaleikkaus ekan suoran putkella. Hyvin sujui mitä nyt penne karkasi pari kertaa tuon suoran putken jälkeen 90 asteen käännöksen sijasta edessä olevaan putkeen. Osaa siis irrotakin hienosti, ainakin oma-aloitteisesti.
Kouluttajalta tuli taas kehuja intensiivisestä suorittamisesta, Mustissa ei paljon ikä ja pentuhökellys näy.

Töiden jälkeen vähän kotitreeniä, Frescolle kaukoja ja palkka jokaisesta onnistuneesta asennonvaihdosta, Mustille seuraamista, kapulan pitoa.

Tiistaina eilisen toisinto, mitä nyt laji vaihtui.
Töiden jälkeen oli vielä sen verran valoisaa että ehdin tehdä Frescon kanssa pihalla ruudun ja ohjatut. Ruutu tosi nätti, namipalkka pienenpienessä rasiassa lumen keskellä. Pysähtyi hienosti käskystä.
Ohjatut viikonloppuiseen tapaan kumpaankin suuntaan, ei ongelmaa. Nopeat, suorat merkit ja nätti kapulan haku. Vasemmalle lähti ensin vähän turhan suoraan sivulle mutta käänsi sitten siitä nätisti kapulalle. Mieluummin noin kuin keskikapulalle päin.
Häiriönä pihaliikkeissä aidan taakse julmasti suljettu ja sitä kovaäänisesti protestoiva jälkeläinen.

Illalla taas Konalalenkille ja AgiTokolaan jossa alkoi (taas) ATDn Korrejen vetämä tokokurssi. Oli tarkoitus osallistua tuonne Frescon kanssa mutta osallistujia olikin vähemmän alempien luokkien ryhmässä joten vaihdoin lennossa Mustiin.
Kouluttajana Pekka Korri ja liikkeinä hyppy ja luoksetulo.
Hypystä:
- muista ja opeta virityssana, tärkeä etenkin alemmissa luokissa jossa esteen yli ei heitetä mitään (=auteta sillä koiraa huomaamaan mitä tehdään).
- estä alusta alkaen koiran tulo esteen ohi palkitsemisenkaan jälkeen, älä "avaa reittiä" esteen ohi. Ota joko palkan kanssa esteen yli tai sitten juokse itse esteen sivuitse koiran luo.
- harjoittele paljon vinoja hyppyjä. Tavoitteena seistä itse reilusti viisi metriä esteen sivussa ja silti saada koira mennen tullen esteen yli. Tuota ei olla noin päin tehty Fresconkaan kanssa, olen aina vaan heittänyt vinoon. Mutta vaikeuttahan saa noin huimasti lisää. Sitten täytyy vaan ottaa Frescollekin hyppykäsky käyttöön, nythän sillä on pelkkä hae. Vai tuo ? Lahjakkaasti jossain välissä unohdin kumpi oli nouto- ja kumpi esineruutukäsky. Nyt koiraparka tekee molempia sekaisin molemmillä käskyillä, aika sujuvasti kylläkin.
Muistutus, Mustillä käsky on hae. Se ei ole vielä tuo-käskyä kuullutkaan.
Mustin kanssa harjoiteltiin tokohyppyä (about kahdella laudalla) ekaa kertaa. Kosketusalusta toiselle puolelle, koira sivulle ja käsky "hyppy". Ekalla kerralla annoin käsiavun. Otettiin kolme neljä toistoa onnistuneesti, ei ongelmia siis.

Luoksetulosta:
- paljon liikkeenohjaajan kanssa heti alusta. Tämä pätee kaikkiin liikkeisiin.
- kutsu ja lähde juoksemaan poispäin välillä melkein heti jätettyäsi koiran. Tuo vauhtia ja koira oppii odottamaan käskyä tarkkaavaisena.
- palkkaa paljon suoraan ennen loppuasentoa. Varsinkin nuorella koiralla loppuasento mukaan pidempiin vauhtituloihin vasta hyvin myöhään kun koira on ihan varma mitä sen tulee tehdä. Älä lähetä (kutsu) koiraa paikkaan jossa se voi olla epävarma eikä ole varma mitä sen tulee tehdä, tuo vaikuttaa vauhtiin heti.
Mustin kanssa etenkin paljon lisää vauhtiluoksetuloja, omistajan huomautus.

Hyvä kurssi ! Vähän mietin tuonne menoa kun se on jo kolmas vuoden sisään mutta kyllä kannatti. Eri kouluttajalta saa heti erilaisia ajatuksia. Ja Mustin kanssa noita tosiaan tarvitaankin kun ei olla vielä ehditty kämmätä kaikkea. Silmänisku

Molempina päivinä Frescolle tunnarit (x 3 per päivä) Agitokolan edessä. Siinä mielessä meni hyvin että toi oikean joka kerran mutta jostain syystä (pimeys, liika häiriö, koira innoissaan kun otin suoraan autosta suorittamaan tuota, luminen maa?) suorittaminen oli aika epävarmaa eli tarkisteli tosi paljon, toi välillä omaa, pudotti ja palasi tarkastamaan, tökki ja vähän nostelikin vääriä, pureskeli aavistuksen tuodessaan.

Kannattaa ilmoittautua kokeeseen niin alkaa varmasti kaikki tökkimään ...

Tenkanen päivystää Lillilän oven edessä:

Ja lököää sohvalla töiden lomassa:

Suur-Jyväskylän Lehdessä näkyi olleen brittiartikkeli joulukuussa.
Kivasti meidän yhdistyksen linkkikin esillä. Tuo tietäänee taas kiihtyvää pentukyselyä. Tälläkin hetkellä etenkin sinisiä tunnutaan kyselevän tosi paljon.
Meillähän on suunnitelmissa astuttaa kilppari Hetty ihan nyt lähiaikoina, tuostakin pentueesta on jo kyselty aika paljon. Lähinnä tosin sinisiä joihin siinä on mahdollisuus mutta niin on yhdeksään muuhunkin väriin eli todennäköisesti koko kopallista sinisiä ei tällä kertaa ole luvassa.

Blogin kuvatarjonta näkyy menneen kovin kissapainotteiseksi, huomasin kun vanhoja merkintöjä selailin. Johtunee ihan siitä että koiria ei tule sisällä juurikaan kuvattua ja ulkona taas on melkein aina kotona ollessa liian pimeää. Tai on liian kiire. Tai jotain.

Mutta tässä vaihteeksi koirakuvakin. Aussiepuolella tunnetaan termi red hölmö, tässä pentuvahti-Musti demonstroi mitä se tarkoittaa:

Pentuset kasvavat hienosti. Ikää on nyt neljä viikkoa ja painoa Armilla puoli kiloa ja Möröllä 628 g. Saman verran kuin hyvän kokoisella pihvillä, selvensi isäntä asiaa.
Pentuset ovat vielä viihtyneet pesässä mutta lienee ihan päivien kysymys kun ne pyllähtävät sieltä maailmalle. Yritys on jo kova.
Sitten aletaankin sisäsiisteysharjoitukset (tai ei kissan tarvitse paljon harjoitellakaan, tuo tulee ihan selkäytimestä, toivon mukaan näilläkin) ja ruokailun opetteleminen. Ruokailuharjoitukset aloitetaan tällä kertaa Royal Caninin uutukaistuotteilla.

Perjantaina pikkunaamat lähtivät pesästä teilleen. Vipeltävät nyt pontevasti pitkin makkarin lattiaa. Vielä Mörön takajalat vähän menevät miten sattuu mutta harjoituksen myötä liike paranee koko ajan.

Lauantaina Lilli tykkäsi että pennut ovat niiiiin ihania että niitä täytyy tehdä lisää ja aloitti juoksun. Vähän tylsää, olisi voinut vielä keskittyä näihin olemassa oleviin eikä huikennella seuraavien perään. Tästä seurauksena Tenkanen passitettiin Nuupilaan Nuupin kaveriksi ettei sen tarvitse ulvoa Lillilän oven toisella puolella.

Kunnes .. tuli viesti että sijoituskissa Hettykin on alkanut juoksunsa. Haettiin se sunnuntaina meille ja päästettiin Tenkanen samaan lukaaliin tuon kanssa iltapäivällä. Vielä nyt Hetty tuntuu olevan sen verran järkyttynyt elämän samasta käänteestä ettei ole meillä ollessaan näyttänyt merkkiäkään juoksusta. Mutta ehkä se sieltä vielä tulee, katsellaan rauhassa pari päivää. Tenkanen on kovin pontevana ja tuntuu tietävän mitä pitäisi tehdä.

Koirienkin kanssa tehtiin pakkasviikonloppuna sentään jotain. Lauantaina lenkki Jäniksenlinnassa jonka jälkeen Aijalle moikkaamaan vähän eri näköistä brittipoikaa:

Ilo on siis pitkäkarvainen britti. Meillähän on rodussamme taustalla persialaisia joilta perittynä tuo pitkäkarvageeni juoksee joillain yksilöillä mukana vielä tänäkin päivänä. Ja kun sopivat partnerit ja geenit kohtaavat, näitä söpöläisiä putkahtelee maailmaan.
Pitkäkarvaiset eivät ole rodussamme hyväksyttyjä kasvatuksessa tai näyttelyissä mutta lemmikkinähän ne menevät vallan mainiosti. Hymy
On se vaan söpö, meinasin pistää taskuun ja tuoda meille pikkunaamojen leikkikaveriksi.

Aijalta mutsille jossa vietettiinkin melkein koko loppupäivä. Saivat koirat taas pulata veljenpoikien kanssa. Musti noista etenkin tykkää tosi paljon, vanhemmat ovat välinpitämättömämpiä.

Sunnuntaina lenkki, kissa-ajelu ja Frescon kanssa pieni pihatreeni. Ruutu (ok), ohjattu (väänsi pari kertaa keskikapulalle, viimeisellä oli kanssa menossa sinne mutta korjasi itse), tunnari. Ja kaukoja joita on treenattu viime aikoina vähemmän sillä seurauksessa että maasta seisomaan noustessa tahtoo ottaa askeleen eteen.
Treeniä !